fbpx
Uutiset

Siirtolaisten karavaani jatkaa matkaansa Meksikon halki piittaamatta Trumpin uhkauksista

Tuhannet Hondurasista lähteneet siirtolaiset jatkavat matkaansa kohti Yhdysvaltoja presidentti Donald Trumpin uhkauksista piittaamatta.

Meksikon viranomaiset pysäyttivät siirtolaiskaravaanin viikonvaihteessa maan etelärajalle Guatemalan vastaiselle sillalle, mutta moni ylitti rajajoen kumilautoilla ja jatkoi varhain sunnuntaina matkaa kohti pohjoista. Poliisin arvion mukaan noin 3 000 ihmistä marssii parhaillaan Meksikon puolella kohti Yhdysvaltoja.

– Kukaan ei pysäytä meitä, olemme päässeet lopulta läpi, sanoi 21-vuotias Aaron Juarez, joka käveli vaimonsa ja vauvansa kanssa karavaanin mukana, vaikka loukkaantuminen vaikeutti hänen kulkuaan.

Trumpin mukaan Yhdysvallat tekee kaikkensa estääkseen siirtolaisten “ryntäyksen” maahan.

– Ihmisten on haettava turvapaikkaa ensin Meksikosta ja elleivät he tee niin, Yhdysvallat käännyttää heidät takaisin, Trump tviittasi.

Ulkoministeri Mike Pompeo varoitteli, että siirtolaiset voivat joutua ihmissalakuljettajien tai muiden rikollisten hyväksikäyttämiksi.

– Olemme myös hyvin huolissamme väkivaltaisuuksista, joita jotkut ryhmän jäsenistä ovat aiheuttaneet, sekä karavaanin järjestäjien poliittisista motiiveista, Pompeo sanoi lausunnossaan.

Guatemalan presidentti Jimmy Morales sanoi, että maahan oli saapunut Hondurasista noin 5 000 siirtolaista, mutta että heistä noin 2 000 oli palannut kotiin.

Noin tuhat siirtolaista on yhä jumissa rajasillalla toivoen pääsevänsä laillisesti Meksikoon. Meksikon viranomaisten mukaan maahanpyrkijöiden on haettava turvapaikkaa yksi kerrallaan.

Karavaani lähti matkaan 700 kilometrin päästä Hondurasista viikko sitten sosiaalisessa mediassa levinneiden viestien jälkeen. Sen jäsenet sanovat pakenevansa väkivaltaa ja köyhyyttä.

– Tämä ei ole poliittista. Tämä lähtee nälästä, kuivuudesta, tämä on paremman elämän hakemista, sanoi karavaaniin liittynyt Edgar Aguilar.

Hondurasin turvallisuustilanne on heikko laajalle levinneen huume- ja jengirikollisuuden takia.

– Hondurasissa ei ole töitä eikä koulutusta, ei mitään hyvää. Elinkustannukset kasvavat joka viikko, sanoi Jalediksi esittäytynyt matkantekijä.

https://www.state.gov/secretary/remarks/2018/10/286805.htm

Asiasanat

Menot