Uutiset

Siirtolapuutarhan paikaksi kolme vaihtoehtoa

Uuden ajan siirtolapuutarha voi nousta Idänpäähän, Aulangon-Heikkilään tai Välipeltoon.

Nämä ovat vaihtoehdot, joita kaupunki tarjosi suunnittelun pohjaksi Hamkin Lepaan yksikön ja Innoparkin asumisen osaamiskeskusohjelman yhteishankkeeseen.

Sillä etsittiin ideoita uudenlaiseen, moderniin siirtolapuutarhaan. Ideoita myös saatiin roppakaupalla. Ne julkistettiin tiistaina.

Paikka saattaa ratketa jo syksyllä. Se miltä pohjalta siirtolapuutarhaa aletaan toteuttaa, saattaa vaatia enemmän pohtimista.

Ruohokumpuja ja viherkattoja

Kestävän kehityksen periaate, lähiruoka, esteettömyys yhteisöllisyys, muttei kuitenkaan pakkoyhteisöllisyys, ympärivuorokautinen käyttö.

Lepaan opiskelijat ovat kaivaneet mietintämyssyistään paljon luovia ajatuksia.

On viherkattoja ja viherseiniä, siirtolapuutarhamökkejä, jotka takapihan puolelta näyttävät ruohokummuilta.

On paalujen varaan rakentuvia mökkejä, isoja tontteja ja pieniä tontteja, isoja ja pieniä mökkejä, muunneltavia mökkejä.

Lepaan opiskelijat työstivät syksystä lähtien neljää erilaista vaihtoehtoa siitä, millainen uudenlainen siirtolapuutarha voisi olla. Yhteisöllisyys ja ekologisuus kuitenkin kulkevat kaikissa vaihtoehdoissa.

Aulanko helpoin

Kaupungin osoittamista sijoituspaikoista Aulangon-Heikkilän tuntumassa oleva alue olisi ehkä helpoimmin hyödynnettävissä.

Se on kuitenkin alueista etäisin. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan kriteerinä on pidetty sitä, että siirtolapuutarhan pitäisi olla polkupyörämatkan päässä kantakaupungista.

Aulangon alue on kokonaan kaupungin omistuksessa, toisin kuin esimerkiksi Välipellon alue. Välipelto sijaitsee Vanajaveden rannassa kymppitien eteläpuolella, Vanajan kirkolta länteen päin.

Opiskelijoiden tekemän selvityksen mukaan tämä alue on kohtuullisesti saavutettavissa juuri polkupyörällä. Lähimmälle bussipysäkille on kuitenkin kaksi kilometriä. Muutkin palvelut ovat suhteellisen etäällä.

Lähinnä palveluita, bussipysäkkiä ja kevyen liikenteen väylää on Idänpään alue. Sen ongelmana on kymppitieltä kantautuva melu. Lisäksi ranta-alue on niin höttöistä, että sinne tuskin pystyy pienin kustannuksin rakentamaan.

Työryhmät esittivätkin tässä ratkaisuksi, joko paalujen varaan rakennettuja mökkejä tai sitä, että ne rakennettaisiin etäälle rannasta. (HäSa)