Uutiset

Siirtyminen ajoissa luomutuotantoon pelasti tilan

Kanaloiden määrä Suomessa vähenee rajusti.

EU:n vuoden vaihteessa voimaan astuva direktiivi kieltää perinteiset häkkikanalat, mikä aiheuttaa suurelle osalle tuotantotiloista satojen tuhansien eurojen kulut.

Monelle tuottajalle uusi vähimmäisvaatimus, virikehäkit, ovat liian kalliita. Koko alalle muutoksen arvellaan maksavan noin 40 miljoonaa euroa, 200 000 – 300 000 euroa jokaiselle jatkavalle tilalle. Varsinkin pienet ja iäkkäät tuottajat ovat usein päätyneet lopettamaan.

-Lainan takaisinmaksussa kestää näillä hinnoilla 15 vuotta. Se on mahdoton ponnistus vanhemmille tuottajille, joiden tilalla ei ole jatkajaa, sanoo Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka.

Tilojen koko ja luomun osuus kasvaa

Vaikka kanaloiden määrä vähenee nopeasti, tuotantomäärien arvioidaan pysyvän ennallaan.

Siipikarjaliiton arvion mukaan kanaloiden keskikoko kasvaa nykyisestä 6500 kanasta noin 10 000 kanaan.

Myös luomutuotannon uskotaan yleistyvän.

Loppilaisen Hannes Uusitalon tilalla siirryttiin sukupolvenvaihdoksen myötä ja nyt voimaan astuvaa direktiiviä ennakoiden häkeistä luomutuotantoon jo vuonna 2003.

Luomutuottajaksi ryhtyminen oli kallis, mutta kannattavaksi osoittautunut investointi.

-Luomutuotanto on nykyään häkkituotantoa kannattavampaa. Ylituotantoakaan ei tällä hetkellä ole, joten kaikki menee, mitä pystyn tuottamaan.

Kotimaisesta munatuotannosta luomua on vain noin kolme prosenttia, mutta kuluttajatutkimusten mukaan kysyntä kasvaa jatkuvasti. Uusitalon tilalla kanojen määrää lisättiin toissa vuonna noin kolmanneksella. Uusitalo uskoo tilakokojen kasvavan myös tehotuotannon puolella.

-Maataloudessa kaiken tuotannon pitää olla nykyään melko suurta, jotta se kannattaa.

Myös luomutuottajille tulee uusia vaatimuksia vuoden vaihteessa.

Kanojen ravintona käytettävän rehun tulee olla sataprosenttisesti luomua, minkä lisäksi myös poikasten elinolosuhteet pitää muuttaa luomutilan vaatimusten mukaisiksi.

-Poikaset kasvatetaan jo nyt luomuruualla ja ilman lääkitystä, mutta jatkossa myös niillä pitää olla päivänvaloa ja mahdollisuus ulkoiluun, Uusitalo kertoo. (HäSa-STT)