Uutiset

Siivekkäiden seurassa

Ulla Kauhanen seisoi kaksi vuotta sitten öljyväripaletti kädessä tyhjän kankaan edessä. Tilanne oli outo. Kauhasella ei ollut aihetta, jota maalata.

– Tavallisesti jälkeä alkaa tulla heti, kun saan lastenhoidolta aikaa maalata. Nyt ei mitään, Kauhanen selittää.

Sitten tapahtui jotain kummallista.

– Ihan kuin joku olisi ilmoittanut minulle, että enkelit haluavat tulla nähdyksi. Ajattelin, että selvä. Ja aloin maalata.

Sillä tiellä Kauhanen on yhä.

Hattulalainen Kauhanen on maalannut 12-vuotiaasta asti. Hän on käynyt Hyvinkään taidekoulun ja suorittanut Vanajaveden opiston kuvataiteen perusopetuksen kursseja kahden vuoden edestä.

Viiden lapsen äiti maalaa enkeleitään kotiateljeessa silloin kuin lastenhoito sen sallii. Neljän ja neljäntoista vuoden väliltä oleva jälkikasvu pitää äidin päivät yleensä kiireisinä.

– Meillä on miehen kanssa perinteinen työnjako. Hän käy töissä ja minä hoidan lapsia kotona. Tämä tahti sopii minulle hyvin. Lasten kanssa on mukava olla ja aikaa jää maalaamiseenkin.

Kaksisataa enkeliä

Kauhanen laskeskelee maalanneensa parissa vuodessa noin kaksisataa enkeliä. Tällä hetkellä hänen töitään on esillä kahvila Kanelissa ja galleria Tawastissa.

Kauhasen enkelit ovat ihmistä muistuttavia, useimmiten feminiinisiä olentoja. Ne näyttävät ystävällisiltä, ja tauluissa on mukana myös huumoria.

– Olen saanut monilta ihmisiltä sellaista palautetta, että enkelitauluja katsellessa tulee rahallinen ja hyvä olo. Se tuntuu hyvältä ja on paras kiitos työstä. Minusta taiteessa on tärkeintä juuri se, että se herättää tunteita. Ei sitä tarvitse mitenkään erityisesti ymmärtää.

Kauhasen enkeli-innostuksen taustalla ei ole kristillistä vakaumusta. Hän kuvailee suhdettaan enkeleihin jokapäiväiseksi eikä ajattele siivekkäiden liittyvän erityisesti esimerkiksi joulunaikaan.

– Maalatessani saatan jutella enkelille, jota olen tekemässä näkyväksi. Kysyn vaikka, onko mekko hyvä, Kauhanen naurahtaa.

Kuvia ja tekstejä

Maalaamisen lisäksi Kauhanen on kiinnostunut kirjoittamisesta. Hän aloitti syksyllä kirjoittamisen perusopinnot Hämeen kesäyliopistossa.

– Kirjoittamisen opiskeluun sain kimmokkeen lapsille satuja lukiessa. Disneyn lastenkirjat tuntuivat puuduttavilta, ja ajattelin, että minäpä kirjoitan lapsille itse tarinoita. Kirjoittaessani huomasin, että vaikka lastenkirjan teksti on simppeliä, sen on silti oltava hyvää. Halusin oppia paremmaksi, Kauhanen toteaa.

Kauhasen tavoitteena on koota joskus kirja, jossa on enkelimaalauksia sekä hänen omia tekstejään.

– Sellaistakin olen suunnitellut, että teen kirjan ihmisten enkelikokemuksista. Monet ovat tulleet kertomaan minulle näyttelyissä siitä, kuinka he ovat nähneet enkelin tai tunteneet tämän läsnäolon, ja olen kirjoittanut tarinoita ylös heidän luvallaan. Kirjaa varten tarvitsisin kuitenkin vielä lisää kertomuksia, Kauhanen sanoo.

Taiteilija odottaa enkelitekstejä osoitteeseen Kivijoentie 35 13500 Hämeenlinna.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic