Uutiset

Siivosti ovat ihmiset olleet

Vanajanselän saarista kertyi roskia yllättäen vain kuuteen mustaan jätesäkkiin, kun Vanajavesikeskuksen talkoolaiset siivosivat niitä maanantaina. Seitsemän saarta saatiin puhtaaksi yhdessä aamupäivässä.

-Kyllä ovat ihmiset olleet siivosti. Koko päivä oli varattu siivoukseen, mutta puolella päivällä selvittiin, myhäili Viestejä Vanajavedellä -hankkeen projektipäällikkö Mika Soramäki urakan tuloksesta.

Jyhkein saarista löytynyt roska oli vanha ruostunut veneen sivumoottori. Rantavedestä kertyi tyhjiä pulloja. Vanhoja verkkoja löytyi useita.

-Ei tästä varmaan uutta verkkoa saa, esitteli löytöään vesistöasiantuntija Kari Rannisto Hämeen Ely-keskuksesta.

Osa roskista oli hankalissa paikoissa löydettäviksi. Tyhjiä muovisäkkejä oli tarkoituksella piilotettu kuusikkoon.

Ely-keskuksen hydrobiologi Heini-Marja Hulkko oli ilahtunut roskien keruutempauksen järjestämisestä ja roskien vähäisyydestä.

-Ehkä ihmiset ovat vieneet roskia mukanaan. Tulos oli siinä mielessä iloinen.

Metsähallituksen Villin Pohjolan palvelupäällikkö Marko Ihatsu piti Vanajavesikeskuksen tempausta kaikin puolin kannatettavana, sillä luonto on kaikkineen hyvä pitää puhtaana kun siellä liikutaan ja matkaillaan.

Tempaus sopi myös Villin Pohjolan vuositeemaan, joka on Hyvää oloa luonnosta.

-Kantarelleja löytyi saaresta bonuksena. Ne eivät menneet roskiin, hän kehaisi.

Vanavesikeskuksen kutsumina talkoissa olivat mukana Villin Pohjolan ja Hämeen Ely-keskuksen lisäksi RKTL, ProAgria, Hamk, Janakkalan ja Hattulan kunnat, Häme Open Campus, Hämeen virkistysalueyhdistys ja Hämeen liitto. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020