Uutiset

Sika säkissä-vai onko se susi?

Kolme kyläkoulua aiotaan lakkauttaa – kun on pakko. Ähäkutti, pieleen meni arvaus! Nyt ei ole kyseessä kuntaliitoskurimukseen joutunut pikkukunta, vaan kohtalaisen kokoinen, suurkuntakaavailuista ”hyvissä” ajoin pois jäänyt Janakkala.

Siellä säästöjä pitäisi kaivaa kahden miljoonan euron edestä per vuosi. -Kyse on kunnan itsenäisyydestä, korosti tiistaina kunnanjohtaja Pekka Harju. Itsenäisyydellä on hintansa.

Vahingoniloon ei ole aihetta kellään. Ei se mahdollinen yhdistyminenkään tule ilmaiseksi. Janakkalan tapaus on mainio muistutus siitä, ettei kuntauudistuksessa ole sijaa mustavalkoiselle joko-tai-ajattelulle.

Hattulakaan ei halua. Vaikka virallista päätöstä ei ole, on kuvio selvä: ainakaan sitoutumattomien ja kokoomuksen valtuustoryhmät eivät äänestä kuntaliitoksen puolesta.

Hattula on valitsemassa seutuyhteistyön. Pakosta tiivistyvän yhteistyön ohessa on kai sitten eräänlaista itsenäisyyttä se, että kunta kerää itse alati nousevat veronsa ja päättää itse mistä leikataan kun leikattava on.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Vesalakin (sit.) on myöntänyt, että tulevaisuudessa Hattulan itsenäisyys saattaa kyllä mennä. On vaikeaa päättää tulevaisuudesta nyt eikä heti, kun nyt menee vielä hyvin.

Kelpo muistutus numero kolme oli valtuutettu Antti Korpimaan (kok.) seutuseminaarissa päästämä älähdys: ”Mitä ihmettä Hämeenlinna tästä saa?”

Sen selventämiseen veronmaksajilleen ei kaupungin johto ole vielä ehtinyt paneutua alkuunkaan riittävästi. Energia on mennyt sen vakuuttelemiseen ulkokuntalaisille, ettei Hämeenlinna ole iso paha susi. Jos ei kuntaliitos eli sika (väitetyssä säkissä) kelpaa, niin sitten se susi vasta tulee, valtio.

Puhutaan aidanseipäästä nimeltä peruskunta, kun pitäisi puhua aidasta nimeltä perusturva. Hukka numero yksi on nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen lähivuosien väistämätön kallistuminen.

Hyvää on kai se, ettei kukaan ole väittänyt uudistuksen huolellisen – ja demokraattisen – valmistelun olleen susi.

Palveluiden järjestämistä ja kuntarakenteen uudistamista olivat rustaamassa työryhmissä myös Hattulan kunnan edustajat. Eikä kumpaakaan raporttia lukiessa näe merkkiä siitä, että he olisivat olleet vastahangankiiskiä.

Jotkut eivät halunneet olla yksi vaa’ankieli muiden joukossa vaan vaaka, joka punnitsi suurkuntaesityksen köykäiseksi. Varmasti heitä hivelee, että Hattula irtiotollaan pääsee sanelemaan koko uudistuksen suunnan.

Harva uskoo, että Hämeenlinnan ympärille alettaisiin koota vain viiden kunnan konklaavia. Kun Kalvolassakin ollaan aloittamassa neuvotteluja Hattulan kanssa.

Vaikka jotkin kunnat antaisivat kimppakosijoille rukkaset, eivät ne voi ripustaa loppuja rukkasia naulaan. Tästä se työ vasta alkaa.

Jokainen kunta joutuu pian Vataseksi, omaa potsia pyydystämään. Eikä säkki käy välineeksi: maan hallitus vaatii, että kaikki kunnat laativat selvät rätingit siitä, kuinka ne aikovat pärjätä.

veli-matti.virtanen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic