Uutiset

Sikainfluenssa talttui kesyksi kausiriesaksi

Syksyn influenssa-aallon ennustellaan jäävän normaaliksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ennustaa influenssaan sairastuvan 5-15 prosenttia väestöstä.

Osa sairastuu normaaliksi kausi-influenssaksi taantuneeseen sikainfluenssaan, osa ilmeisesti A-tyypin H3N2 -virukseen, joita molempia liikkuu jo maailmalla.

Riskiryhmien rokotukset ovat hiljalleen käynnistyneet normaalien vastaanottoaikojen yhteydessä, mutta varsinaiset rokotukset jaetaan Hämeenlinnassa viikolla 46 ja Riihimäellä viikoilla 45 ja 46, jolloin rokotuksiin on varattu normaalia enemmän henkilökuntaa.

Avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger Hämeenlinnan terveyskeskuksesta toivoo rokotuksen ottajien keskittyvän juuri kampanjaviikolle, jolloin he eivät ruuhkauta normaalia vastaanottoa.

Vanhukset odottavat jo

Riihimäellä rokotuksia organisoiva avoterveydenhuollon ylihoitaja Auli Anttila sanoo ikääntyneiden eli yli 65-vuotiaiden jo kyselevän influenssarokotusta. Lapsiperheet eivät ole kyselleet, mutta terveydenhoitajat epäilevät vanhempien saattavan nyt turhaan pelätä rokottamista.

Riihimäellä rokotusta suositellaan vanhusten, pitkäaikaissairaiden ja lasten kanssa työskenteleville.

– Nyt annetaan rokotus normaalia kausi-influenssaa vastaan. Rokotetta on käytetty vuosia, eikä siinä ole tehoainetta, jota käytettiin sikainfluenssarokotteessa, korostaa Virpi Kröger.

Ammattilaiset vakuuttavat, että influenssarokotus kannattaa ottaa. Neuvoloissa rokotetaan 6-35 kuukauden ikäiset lapset. Riskiryhmiin kuuluvat lapset ja aikuiset saavat myös ilmaisen rokotuksen samoin kuin yli 65-vuotiaat.

Influenssa voi olla vakavasti sairaille vaarallinen jälkitautien, erityisesti keuhkokuumeen vuoksi. Sydän- ja verisuonitautiset, astmaatikot, diabeetikot ja vastustuskyvyltään heikentyneet saavat rokotuksen.

THL seuraa influenssaepidemian esiintymistä Suomessa. Tähän mennessä syksyn aikana tutkituista näytteistä ei ole löytynyt A tai B -tyyppien virusta. Syksyn flunssat ovat olleet adenoviruksen aiheuttamia. Influenssaepidemian huipun odotetaan sattuvan normaaliin tapaan joulun ja uuden vuoden väliin. (HäSa)