fbpx
Uutiset

Sikakatsomon lyhyt oppimäärä

– Villapaidat pois. Siellä tulee hiki, opastaa Vanajanlinna Oy:n kehitysjohtaja Jussi Lähde viittä hyvinkääläismiestä Hämeenlinnan jäähallin pukuhuoneessa.

– Ideologia on iskeä sanallisesti vierasjoukkueen heikkoihin kohtiin. Aina ne väittävät, etteivät muka kuule huutoja, mutta jostain syystä esimerkiksi Raimo Helminen on aina saanut Rinkelinmäellä hämmentävän vähän pisteitä, virnistävät Jari Roitto ja Anu Kalliosaari.

– Seisomakatsomossa on kadun laki. Valtaat paikan ja katsot peliä, he jatkavat.

Se ohjeista. Sitten kierros olutta ja otteluun.

Nyt vietetään ilta Ritarihallin 550 henkeä vetävässä seisomakatsomossa, niin sanotussa Sikakatsomossa, ja ollaan maassa maan tavalla. Vanajanlinnan järjestämä elämysretki ei tuota viisihenkiselle herraseurueelle vaikeuksia, sillä he eivät ole ensi kertaa kiekkoa kyydissä.

Jukka Lappalainen, Ari Kinnunen ja Jaakko Toiviainen jopa tunnustautuvat HPK-faneiksi. Tomi Savolainen ja Marko Kallionpää kannattavat kotiseuturakkaasti Hyvinkään Ahmoja, joten he aikovat pysytellä viileän analyyttisina.

– Ihan tulee opiskeluajat mieleen. Silloin tuli itsekin huudettua kitapurjeet levällään seisomakatsomossa, hehkuttaa Hämeenlinnassa asunut Lappalainen.

Perussanasto nopeasti tutuksi

Seisomakatsomon lehterit muuttuvat saunaksi jo HPK-Jokerit-matsin ensiminuuteilla. Hyvinkääläisten edessä seisovat Roitto ja Kalliosaari valkeissa Sikakatsomon paidoissaan.

Hyvinkääläisvieraat ovat kiskoneet niskaansa tummansiniset pelinutut, joissa lukee “Sikakatsomon hyväksymä”. Kinnunen, Lappalainen ja Toiviainen läpyttävät hillitysti mukana, kun Sikakatsomo puhkeaa taputusten jyrinään kotijoukkueen lipuessa jäälle.

Jokereille buuaamiseen vieraat eivät yhdy, vaan hymyilevät onnellisina.

– Ei me vieraspaikkakuntalaiset kehdata huudella, Toiviainen myhäilee.

Kotiyleisö kehtaa. Sikakatsomon tärkeää sanastoa oppii jo yhdessä erässä. Ei ole väliä, vaikkei jäästä näe kuin häivähdyksen, sillä vellova äänimassa kyllä kertoo tapahtumien kulun.

Buuu, kun kiekko on vierailla. Sika, kun tuomari on tyhmä. Oij, kun vieraat sohivat maalin lähellä tai kun kotijoukkue ampuu ohi. Aja, kun kiekkoa kyörätään kaukalon päästä toiseen.

Lisänä ovat kaikenlaiset syljen mukana roiskuvat törkeydet ja solvaamisen taidon lyhyt oppimäärä, josta Sikakatsomo on tunnettu. Tänään käheät äänet tervehtivät eritoten päätuomari Tero Toivolaa ja Jokereiden päävalmentajaa Hannu Jortikkaa.

– Kiviä taskuun! Ookko kännissä? Kerho! Kerho! Lopeta se morjestelu ja keskity peliin! Painu Lahteen, perkele!

Ruumiinkieli höystää huutoja

Sikakatsomossa puhuu ruumiinkieli. Kinnunen ja Lappalainen kurottelevat muun katsomon lailla kaulaansa kiekon suuntaan. Savolainen ja Kallionpää pitävät sanansa ja jauhavat kylmänviileinä purkkaa.

Kolmannessa erässä Kinnunen, Lappalainen ja Toiviainen kykenevät jo lähes samaan kuin ammattilaiset: hakkaamaan käsiään niin että ääntä lähtee, painamaan päätä käsiin kuin eturivin viiksimies konsanaan ja iskemään jalkaa kanveesiin niin että tanner tärähtää. Niskaankin nousee terve puna.

– No toi oli kyllä säälijäähy, murisevat sikakatsomo-osaajat Ilkka ja Teemu, jotka auliisti neuvovat ensikertalaista huutamaan sikaa oikeassa paikassa.

Sitten räyhähtää. Katsomo helisee perustuksillaan ja taputusten pauhu lyö korvat lukkoon. Maali! Kerho teki maalin! Isänsä kanssa ottelua seuraava teinipoika kaataa kiihdyksissään askillisen karkkia kitaansa ja heittäytyy sitten lyömään kättä takanaan seisovan Ari Kinnusen kanssa.
Kinnunen haroo hikeä lakkinsa alta.

Kenen lie ansio, mutta HPK voittaa 3-2. Hyvinkääläisjoukko kehuu Sikakatsomoa älykkääksi, vaikka viimeinen erä onkin ollut melkoista “hurlumheita”.

– Rutinoidut huutajat reagoivat tilanteisiin nopeasti. Sekaan mahtuu pöllöilyäkin, mutta kun ihminen maksaa lipun, hänellä on oikeus purkaa tuntojaan. Tämä on herrasmiestoimintaa esimerkiksi jalkapallon brittikatsojiin verrattuna, Lappalainen hymähtää.

Menot