Uutiset

Sikatauti estäisi vientiaikeet Kiinaan

Afrikkalaisen sikaruton pysyminen Suomen rajojen ulkopuolella oli edellytys sille, että Atria sai viime viikolla vahvistuksen sianlihan vientiluvasta Kiinaan.

– Jos tautia olisi Suomessa ollut, en usko, että vientilupaa Kiinaan olisi milloinkaan tullut, arvioi Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn.

Sianlihan vientilupaa Suomesta Kiinaan ei ole muilla yrityksillä kuin Atrialla.

– Aluksi vienti Kiinaan ei ole suurta, mutta pitkällä aikavälillä tavoittelemme merkittäviä vientimääriä, Gröhn sanoo.

Jos afrikkalaista sikaruttoa todettaisiin Suomessa, se tietäisi Gröhnin mukaan vientirajoituksia. Siksi taudilta suojautuminen on erittäin tärkeää. Taudin leviäminen Suomeen tietäisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle.

Vientikiellot voisivat kestää ennakoimattoman pitkään, ja ne voisivat koskea paljon laajempaakin aluetta, missä tautia tavattaisiin.

– Ne voisivat käytännössä pysäyttää sianlihan viennin Suomesta EU:n ulkopuolelle, arvioi yksikönjohtaja Kyösti Siponen elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan tavattu Suomessa, mutta riski vaarallisen eläintaudin leviämisestä on kasvanut. Se ei tartu ihmiseen, mutta tappaa sikoja, eikä siihen ole lääkettä eikä rokotetta.

Tauti voi levitä luonnonvaraisten villisikojen kautta, mutta myös ihmiset voivat kuljettaa virusta esimerkiksi kengänpohjissaan tai metsästysvarusteiden mukana. Siksi maa- ja metsätalousministeriö on kehottanut välttämään villisikojen metsästysmatkoja tartunta-alueille.

Tautitilanne on pahentunut Baltiassa ja Puolassa tänä vuonna, ja kesällä tauti levisi uusille alueille. Puolassa erityisenä ongelmana on laittomien eläinsiirtojen välityksellä pienissä sikaloissa leviävä tartunta.

Koko Viro sekä suurin osa Latviasta ja Liettuasta ovat rajoitusaluetta, josta on kiellettyä tuoda villisian lihaa tai muita villisikatuotteita Suomeen. Evira suosittelee, ettei niitä tuotaisi Baltian maista tai Puolasta rajoitusalueen ulkopuoleltakaan.

Venäjällä Suomea lähimmät tautitapaukset ovat Pihkovan alueella. Niistä EU.n ulkopuolisista maista, jossa afrikkalaista sikaruttoa esiintyy, on sianlihaa ja villisianlihaa sisältävien elintarvikkeiden tuonti kokonaan kielletty.

Suomen kannalta merkittävimmät riskit liittyvät matkailuun tartunta-alueille, sanoi apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Turistit voivat huolimattomuuttaan tuoda laitonta villisianlihaa, jota on varmasti saatavilla näillä alueilla. Jos tällainen liha päätyy sikatiloille ja pahimmassa tapauksessa sikojen rehuksi, tartuntaketju syntyy, hän varoitti.

– Myös metsästysmatkailuun liittyy riski, jos metsästäjät eivät huolehdi riittävästä varusteidensa puhdistuksesta ja desinfioinnista, hän lisäsi.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion mukaan yhteistyö metsästäjien kanssa on tärkeätä, jotta villisikoja saadaan vähennettyä ja niistä saadaan näytteitä. Kannan pienentäminen on elinehto sille, että tauti pysyy poissa.

Aki Taponen

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic