Uutiset

Silakan pakastus ja vienti lisääntyi, norjalaisen lohen käyttö kalajalosteissa väheni

Silakasta on jalostettu muun muassa nyhtösilakkaa, mutta pakastetusta silakasta kaikki menee vientiin.

Viime vuonna jalosteiden raaka-aineena käytetystä kalasta 51 miljoonaa kiloa oli kotimaista ja 28 miljoonaa kiloa ulkomailta tuotua. Kokonaismäärä, 79 miljoonaa kiloa, oli lähes sama kuin vuonna 2015. Asia selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista.

Kotimaisen kalan osuus kasvoi ja ulkomaisen vastaavasti pieneni yli kymmenen prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

– Kotimaisen kalan osalta muutos johtui silakan pakastuksen lisääntymisestä. Pakastettu silakka menee käytännössä kokonaan vientiin, yliaktuaari Pentti Moilanen Lukesta sanoo.

Ulkomaisen kalan jalostuksen vähenemistä selittää norjalaisen lohen vähentynyt käyttö raaka-aineena.

Fileiksi tai muiksi tuorevalmisteiksi jalostettiin kotimaista kalaa ja tuontikalaa molempia 19 miljoonaa kiloa. Pidemmälle jalostettuihin tuotteisiin käytettiin 13 miljoonaa kiloa kalaa, josta yli puolet oli kotimaista.

Silakan ohella jalostusteollisuudessa käytettiin eniten lohta, kirjolohta ja siikaa. Näiden neljän lajin osuus kaikesta kalaraaka-aineesta oli 96 prosenttia.

Kalaa jalostaneita yrityksiä oli 143, joista yli puoli miljoona kiloa jalostaneita oli 23. Nämä isoimmat yritykset jalostivat 93 prosenttia koko jalostetun kalan määrästä.