Uutiset

Silkka ilonpito on helppoa

Hämeen Sanomat toivoo asiallista keskustelua Lordi-kuvien julkaisemisesta. Kaksi kysymystä mietityttää – asiallisesti.

Kysymys: Miksi lehti asiallisuutta toivoessaan itse kolmen toimittajansa teksteissä suhtautuu lukijoihinsa ylimielisesti, sormea heristäen ja heidän mielipiteitään väheksyen?

Osa keskustelupalstan kritiikistä oli toki asiatonta ja sen aikuinen osaa jättää omaan arvoonsa, mutta kommenttien asiallinen osa ja monet näkökulmat tuntuvat menneen ohitse.

On hämmästyttävää myös se, kuinka pikkuruisen maakuntalehden toimituksessa riittää kykyä meidän muiden puolestamme tulkita, mitä Lordi oikeasti ajattelee ja tahtoo meidän ajattelevan.

Aikuinen lukija ei voi käsittää sitä, että toimittajat opettavat, kuinka lukijan tulee asioihin suhtautua.

Hyvänen aika, mediakritiikkiä opetetaan jo peruskoulussa. On hyvä, että ajattelevilla nykynuorilla on uusia vaikutuskanavia ja he myös käyttävät niitä, vaikka toimituksessa heidät ja heidän ohellaan aikuiset kuitataan ”kouralliseksi Lordi-faneja”.

Toinen kysymys: Mitä lehti tavoitteli julkaisemalla kuvat ja nimet? Odotettiinko Rengon mummon kiitosta? Tuliko sitä? Toimituspäälliköllä vaikuttaa kolumninsa perusteella olevan ��llistyttävästi tietoa showbisneksen lainalaisuuksista. Eipä ihme, sillä lehtimaailma jos mikä on nykyään bisnestä sähköisen median puristuksessa ja todennäköisesti tästä lopulta löytyy kysymykseeni vastaus.

Tampereen yliopiston mediatutkija Kaarina Nikunen puolestaan esitti tapauksesta viisaita ja kiihkottomia näkemyksiä. Yksityiselämän tonkiminen todella herättää ihmisissä yhä kasvavaa ärtymystä, mutta viesti ei tunnu menevän perille sanomalehtien toimituksiin.

Roskalehdet keskittyvät paljastuksiin ja niillä tulee aina olemaan oma ostava yleisönsä. Mutta kotiin päivittäin kannettava sanomalehti on toistaiseksi ollut mielestäni aivan jotain muuta kuin kohu- tai sensaatiolehti.

Ehkä olen väärässä. Kaikesta huolimatta tänään perjantaina ”silkka ilonpito” euroviisuvoitosta on meille vastoin Hämeen Sanomien käsitystä erittäin helppoa. Lehti sitä yritti siitä tehdä kai vaikeaa, muttei onnistunut.

Maskin takaa

Hämeenlinna

Mainos