Uutiset

Silkki ja pellava sitovat arjen ja juhlan yhteen

Värien hehkua ja kankaiden kahinaa, kaunista arkea ja ylellisiä unelmia. Kaikkea tätä tarjoaa Luopioisissa tekstiilialan yrittäjä Heli Rapatti. Hänen luonnonmateriaaleihin keskittyvä Kimiko-yrityksensä on Tampereen vuosien jälkeen löytänyt uuden kodin Mikkolan tilan navetasta, Luopioisten kunnanviraston pihapiiristä.

Aiemmin Silkki-Kimiko -nimellä tunnettu liike muistetaan morsiamien aarreaittana ja kaunottaret saavatkin sieltä yhä upeat silkkinsä. Silkin rinnalle on noussut kotoinen pellava. Heli Rapatti hehkuttaa suosikkikankaittensa monikäyttöisyyttä ja helppohoitoisuutta, sillä yllättäen silkkikin on käytännöllinen vaihtoehto myös sisustuksessa.

– Silkki on miellyttävää ja lämmintä ihoa vasten. Silkkilakanoissa nukkuminen on ihanaa, onhan silkki lähellä ihmisen oman ihon koostumusta. Pellavan kuiduissa on samantyyppiset ominaisuudet, sama viileys ja lämpö, Rapatti tietää.

Silkkikankaiden, morsiuspukujen ja vauvatuotteiden rinnalla Kimikon kivijalkana on keskiaikaishenkinen Ella Eleonoora -vaatemallisto. Kokonaan uusi suunta on löytymässä sisustustekstiileistä.

– Sisustaminen on kiinnostanut minua iät ja ajat, Rapatti tunnustaa.

Maaseutu antaa mahdollisuuksia

Kimikon kankaat ja Heli Rapatin selkeä ja luonnonläheinen ajattelu sopivat yksi yhteen Luopioisissa virinneen mummoromantiikan kanssa. Esimerkiksi kunnan mummonmökki-hanke saa uudelta luopioislaiselta kiitokset. Yrittäjälle Luopioinen tarjoaa pienen paikkakunnan joustavuutta.

– Halusin maaseutumaiseen ympäristöön. Uskon, että tekstiilialan yritys voi menestyä muuallakin kuin kaupungin keskustassa. Asiakkaat arvostavat rauhallista ympäristöä, tilaa ja mahdollisuutta keskittyä, hän kiteyttää.

Pirkanmaan reunakunnat ovat Heli Rapatille tuttua aluetta, sillä hän on kotoisin Sahalahdelta ja ennen Luopioisiin muuttoa hän ehti asua Pälkäneellä. Muutto Pälkäneelle enteili jo Kimikon entistä luonnonmukaisempaa suuntaa.

Rapatilla on takanaan yrittäjätaivalta jo yli kymmenen vuotta. Ennen oman yrityksen perustamista hän hankki käsi- ja taideteollisuusalan ja kaupallisen puolen koulutukset sekä molempien alojen työkokemusta. Hän sanoo osanneensa poimia aiemmista työpaikoistaan sellaisia vahvuuksia ja ideoita, joille on ollut käyttöä omassa yrityksessä monella tavalla.

Heli Rapatti nostaa esille elinkaari-ajattelua kankaidenkin maailmassa. Hän ei kaihda käyttää samaa kangasta verhona ja pöytäliinana, kangas voi vielä päätyä vaatteeksi ja lopulta vaikkapa tilkkutyön koristukseksi. Samalla tavalla häntä kiehtoo jokaisen mahdollisen tavaran, vaikkapa kaapin tai korin, uusi elämä.

Hyvänä esittelijänä Rapatin ajatuksille toimii Kimikon myymälä, siellä elävät uutta elämää jo monia muita vaiheita nähneet huonekalut. Rapatti ottaa myymäläänsä myös muiden käsi- ja taideteollisuusyrittäjien tuotteita, kunhan ne ovat hengeltään ja materiaaleiltaan sinne sopivia.

Myymälän rinnalla toimii näyttelytila, johon tulee kesäksi helsinkiläisen taidekäsityöläisen Jaana Tuomiston näyttely. Tuomisto on ehkä Suomen tunnetuin kierrätysmateriaaleja käyttävä taiteilija.

Anna-Mari Henriksson-Helmikkala

Päivän lehti

29.1.2020