fbpx
Kolumnit Uutiset

Silkohapset somelta suojaan

Länsimaan tietäjät eli EU:n parlamentti, neuvosto ja komissio julistivat perjantaina, että somemaailma on ikärajoille pantava.

EU-troikan tietosuojauudistukseen sisältyy, että parin vuoden päästä alle 16-vuotiaat eivät voi käyttää sosiaalista mediaa ilman vanhempien lupaa.

Tarvetta herkkien, nuorten mielten suojelemiseksi onkin. Sosiaalinen media on harmittomien koiranrapsutusten ja kakkureseptien lisäksi täynnä K16-kamaa.

Kaikenlaista siellä propagoidaan ja kansaa agitoidaan. Ehkä Facebookissa on jo Petteri Punakuonon päivitys, jossa juhta kertoo liittyneensä AKT:hen: “Pulkkaa pukin kisko en!”

Tietosuoja-asetus rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien suostumusta. Linjassahan tuo on elävän elämän kanssa, jo ajalta ennen EU:ta. Ei Aku Ankkaakaan voinut tilata ilman huoltajan allekirjoitusta.

Tämäkin uudistus on liian helppo heittää kategoriaan “pöljät EU-säädökset”. Otetaan Facebook: 16 vuoden ikäraja on turha, kun eivät tuota palvelua muutenkaan käytä alle 36-vuotiaat.

Nassikat ovat muualla, jakamassa elämäänsä “sosiaalisissa suoratoistopalveluissa”, kuten Periscopessa. Eikä tv-ohjelmia, elokuvia yms. säätelevä kuvaohjelmalakikaan ikärajoineen koske suoria lähetyksiä.

Jo nykypykälien mukaan on rekistereitä kokoavien someyritysten poistettava vanhentuneet henkilötiedot. Meillä EU-kansalaisilla on oikeus tulla unohdetuksi.

Moni on huomannut, että hetkellinen laumansa unohtaminen voi tehdä jopa hyvää. Somepaastota voi ilman tietosuojapykäliä ja tiedonpoistopyyntöjä. Aivo lepää.

Joulu on myös sisäänpäin kääntymisen aikaa. Siksi julistus:

Ylihuomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen somejoulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä Facebookin käytöstä hiljaisesti ja rauhallisesti pidättäytymään.

Mutta se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittamattomalla taikka sopimattomalla päivityksellä häiritsee, on keventävien asianhaarain vallitessa jätettävä rankaisematta, sillä päivitys on arvatenkin tehty vieroitusoireiden ja sosiaalisten patoutumien paineessa.

Lopuksi – ja kolmen päivän somehiljaisuuden aluksi – toivotan kaikille somettajille ja somettamattomille riemullista joulujuhlaa!

Menot