Uutiset

Silmälääkäriltä tärkeä neuvo mobiilikäyttäjälle

Nuoret ikäluokat pitävät internetiä selvästi televisiota tärkeämpänä, selviää Soneran uudesta tutkimuksesta. Tv-sisältöjä katsotaan entistä enemmän älylaitteilla, ja peräti kolmen neljästä suomalaisesta katsoo sisältöjä netin kautta.
Älylaitteiden yleistyminen on tuttu ilmiö myös silmälääkärille, jonka mukaan tuntikausia kestävä lähikatselu rasittaa silmiä. Oireet voivat olla hyvin epämääräisiä.
– Silmät saattavat kipeytyä, väsyä tai saattaa tuntua, ettei pysty tarkentamaan. Siitä voi seurata hyvin epämääräisiä oireita, sanoo Suomen Silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, silmätautien erikoislääkäri Eija Vesti.
Vestin mukaan älylaitteiden pitkäaikainen käyttö saattaa myös kuivattaa silmiä.
– Voi olla, että silmät punoittavat. Punoitusoireet ovat monesti merkki kuivasilmäisyydestä. Silmät kuivuvat helpommin, jos näyttöä tuijottaa kovin pitkään ja silmien räpyttely ei ole normaalia. Silmän pinta on enemmän ilman kanssa tekemisissä.
Älylaitteiden pitkäaikaisen käytön seuraukset näkyvät Vestin mukaan helpommin iäkkäämmillä ihmisillä, mikä näkyy silmälääkärien vastaanotoilla.
– Nuoret hakeutuvat vähemmän lääkäriin rasitusoireiden takia. Nuorilla ihmisillä näyttäisi olevan vähemmän rasitusoireita. Jos on ikää enemmän ja tarvetta lukulaseille, lähityöskentelyssä silmät voivat rasittua enemmän.
Vestin mukaan silmien rasittumisen lisäksi myös lähitarkennuskyky saattaa heikentyä hetkellisesti pitkäaikaisen älylaitteen katsomisen seurauksena.
– Ne ovat kuitenkin väliaikaisia oireita. Ei lähityöskentely millään tavalla vaaranna silmää tai näkökykyä.
Vestin tärkeä ohje lähityöskentelyyn ja älylaitteiden, kuten älypuhelimen jatkuvaan käyttöön tottuneelle on, että laitteen katselusta olisi hyvä pitää vähintään 15 minuutin tauko säännöllisin väliajoin.
– Viimeistään tunnin välein pitäisi rentouttaa silmiä. (LM-HäSa)

Asiasanat

Menot