fbpx
Uutiset

Silmänkääntötemppuja ja syöminkejä

Hämeenlinnan kaupunginpalvelupiste Kastellista on koko kesän ajan kysytty, milloin keskiaikamarkkinat ovat ja mitä siellä tapahtuu. Kaikille tiedoksi: ne ovat parin päivän päästä, viikonloppuna.

Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen puheenjohtaja Aila Mäki-Kihniä lupaa, että linnan maisemissa on ohjelmaa joka lähtöön keskiaikaista henkeä vaalien. Tulossa on jo ainakin 60 torimyyjää kauppaamaan käsitöitä ja keskiaikaista näppiruokaa. Yleisölle on tarjolla runsaasti elämyksiä turnajaisissa ja linnan kujilla ja käytävillä.

Uutuutena tänä kesänä on muun muassa yli 10-vuotiaille tarkoitettu silmänkääntöpaja, jossa nuoret pääsevät tutustumaan keskiaikaisten taikojen saloihin.

– Taikojen lisäksi nuoret oppivat keskiaikaista historiaa, kertoo silmänkääntäjä Martti Sirén.

Keskiaikaisia asusteita vuokralle

Suunnitelmissa on tulevaisuudessa vuosi vuodelta kehittää keskiaikamarkkinoita. Muun muassa Mäki-Kihniä ja Hämeen linnan kehittämisestä vastaava Museoviraston hankekoordinaattori Anne Parikka olivat viime viikolla katsomassa, millainen keskiaikatapahtuma Visbyssä on. Parikan mieleen olivat nonstop-idealla pyörivät lyhyet luennot keskiajasta. Todennäköisesti jo ensi vuonna linnassa kokeillaan samanlaista ideaa.

Mäki-Kihniää ja Parikkaa viehätti myös se, että Visbyssä useat kävijät olivat pukeutuneet keskiaikaisiin vaatteisiin.

– Tulevaisuudessa portilta voisi vuokrata edullisesti asusteita, jolloin pukeutumisesta tehtäisiin yleisölle helppoa, Parikka ideoi.

Mäki-Kihniä kuitenkin muistuttaa, että Hämeen linnan keskiaikamarkkinoita tehdään talkoilla.

– Näillä resursseilla tapahtumaa ei pystytä määräänsä enempää laajentamaan, mutta hienot puitteet meillä kyllä on.

Mutta kuinka pitkään keskiaika jaksaa kiinnostaa tavallista kaupunkilaista?

– Hämeenlinnalaisten juuret ovat keskiajassa, uskoo Mäki-Kihniä.

– Ja uusia tutkimuksia historiasta tulee koko ajan, ja se kiinnostaa ihmisiä. Ei pidä vähätellä myöskään nuorten larppaajien osuutta. He ovat todella kiinnostuneita keskiajasta ja tuovat sitä myös näkyville, Parikka sanoo.

Vaikka järjestäjät ideoivat jo tulevien vuosien keskiaikamarkkinoita, nyt he paiskivat hiki päässä tämän kesän tapahtumaa kokoon. Muun muassa keskiviikkona aloitetaan turnajaisareenan pystytystalkoot Linnankasarmin kentälle. Mukana tapahtuman järjestelyissä on noin 200 talkoolaista.

Uutta markkinoilla:

– Perjantai-iltana Täydenkuun tuliturnajaiset ja yösyömingit.

– Silmänkääntöpaja yli 10-vuotiaille lapsille ja nuorille lauantaina ja sunnuntaina kello 12.30-14 Tykkitornissa.

– Lauantaina Hämeenlinnan kameraseuran elofoto-valokuvakilpailu ja kameraseuran näyttely linnan tiloissa.

– OmeGa-teatterin Tunnustuksia -kirkkonäytelmä Hattulan pyhän ristin kirkossa perjantaina kello 18.30, lauantaina kello 16.30 ja 18.30 sekä sunnuntaina kello 14.

– Keskiaikamarkkinat 20.-21.8. Markkinatori avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 10-17.

Menot