Uutiset

Silmissäs loisteputken kajon nään

Oletetaan, että on treffit. Vaikka ensimmäiset jonkun ihanan tyypin kanssa. Ruoka ei kiehdo eikä elokuva, ja ulkonakin sataa. Missä nähdään?

Kahvilassa!

Vaan missä? Ajastin testasi kahdeksan Hämeenlinnan keskustan kahvilaa treffit mielessään. Tulokset kertovat, että Etelä-Suomen läänin pääkaupunki suosii nopeaa kahvittelua ja kirkkaita valoja.

Sydämenmuotoisista lautasista ei ole tietoakaan. Jo kädestä piteleminen tuntuu näissä aikaisin kiinni menevissä paikoissa rikkeeltä hyviä tapoja vastaan.

Kynnys madaltuu hieman muutamissa kahviloissa, kuten Palokunnankadulla sijaitsevassa Café Kukossa. Valoisaa on, mutta hälinä luo jonkinlaista intiimiyttä.

Kukon suojaisimmat paikat ovat seinänvieret ja ulko-ovea vastapäätä sijaitseva pikku nurkkaus. Sen vapautumista voi kuitenkin joutua kyttäämään.

Sivistystä ja teineilyä

Hämeenlinnassa on monta kahvilaa, joihin suuntaaminen romantiikka mielessä on vähintäänkin uskaliasta – tai ainakin vaatii treffien teemoittamista.

Esimerkiksi Sibeliuksenkadun kahvila Laurell on ookoo, jos osaa konditorian pelisäännöt ja odottaa treffeiltä ennen kaikkea sivistynyttä keskustelua klassisen musiikin säestyksellä. Toisen kättäkin voi ehkä hillitysti hipaista.

Valoisa, flyygelein ja pallomaisin lasivalaisimin sisustettu Laurell on tehokkaan tyylikäs. On vaara tuntea itsensä kömpelöksi, jos ei ole tottunut valikoimaan leivosta noutopöydästä. Rauhallisin nurkkaus sijaitsee vessojen vieressä.

Jumputijumps. Rapmusiikki täyttää pikkuisen Café Molidon Sibeliuksenkadulla. Tunnelma on levoton, mutta jytke kietoo huntuunsa. Romantiikannälkäisen ei kuitenkaan tee mieli viipyä pitkään.

Molido on ainoa Hämeenlinnan kahvila, johon treffit voi viikonloppuisin sopia aamuyöksi, kello kahden ja viiden välille.

Ken tänne käy, arkeen putoaa

Arki tunkee liki niin Optellin Café Verassa kuin Raatihuoneenkadun Laurell Greenissäkin. Molemmat ovat treffimielessä sopivia vain vakiintuneille pareille.

Avarassa Greenissä asioiva on koko ajan katseiden ristitulessa. Nurkkasohvassa treffikumppanille voi hymyillä hämillisesti samalla, kun koukkii kahvikuppiaan pöydältä, joka on kymmeniä senttejä sohvaa matalampi.

Verassa on ehtaa huoltoaseman tunnelmaa. Paikka tekee selväksi, että romantiikan sijasta elämää ovat huutavat lapset, ahtaus, rollaattorit ja pankin vuoronumerot. Tänne voi tulla nappaamaan sämpylän, jos on ensin tehnyt treffeillään jotain muuta – kuten käynyt reippaalla sauvakävelylenkillä.

R&R Café Hallituskadun ja Linnankadun kulmauksessa on ensimmäinen kahvila, jossa voi saada anastetuksi hetkisen omaa rauhaa. Kahvilan toisessa päässä on söpöjä krumeluurihuonekaluja ja muutama pikkuruinen loosikin.

Sohvissa on korkeat, uteliaat katseet kilpistävät selkänojat. Kapeille istuimille voi hyvässä lykyssä ahtautua kaksi.

Mummolan tunnelmaa

Oi, toisipa entisen kahvila Kanelin eli nykyisen Café Sokerileipuri Suomisen remontti rippusen hempeyttä Hämeenlinnan kahvilamaailmaan!

Nyt ex-Kanelin takatila on mukavasti näkymättömissä, mutta niin kolkko, että tunnelma on luotava kokonaan itse. Silmiintuijottelun on pakko olla intensiivistä. Muuten voi huomata, miten loisteputket esittelevät väljästi kalustetun, ruskeasävyisen tilan koko karuudessaan. Jos muita ihmisiä ei ole paikalla, puhe kaikuu.

Jos treffikahveilla viitsii vähän vaivautua, voi kävellä Niittykadulle Korttien Talon kahvila Korttiin. Vaivannäkö kannattaa, sillä Kortin kuistilla saa istuskella poppanaliinoilla päällystetyillä korituoleilla vanhanaikainen kahvikuppi edessään. Ikkunasta näkyy kaistale Vanajavettä. Varsin valoisaa täälläkin toki on.

Neljän pöydän kahvilakuistilla olo on rauhallinen kuin mummolassa. Vain mummo puuttuu, mikä on treffien kannalta ehkä hyvä. Jos kahvipuolella on täyttä, odotellessa voi katsastaa Korttien Talon näyttelyt. Treffitkin saavat uuden ulottuvuuden. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020