fbpx
Uutiset

Siltalehti jakaa tietoa kuudella kielellä

Voiko maahanmuuttaja käyttää vanhaa ajokorttiaan Suomessa? Miten päästä osalliseksi terveyskeskuksen palveluista? Kysymykset eivät ehkä tunnu ongelmilta Suomessa ikänsä asuneiden mielestä, mutta maahanmuuttajat ne saavat nopeasti ymmälleen.

Tästä viikosta alkaen uunituore Siltalehti on vastannut näihin – ja moniin muihin – kysymyksiin suomeksi, englanniksi, kurdiksi ja arabiaksi. Valmisteilla ovat vielä versiot suomi-venäjä ja suomi-persia.

Lehti valmistui helmikuun puolivälissä, mutta tällä viikolla sitä on alettu jakaa tarjolle muun muassa kaupungin palvelupisteisiin.

Urakan takana on Hämeenlinnan setlementin Kaarisilta-keskuksen väki. Idean keksi jo viime vuoden puolella projektikoordinaattori, lehden päätoimittaja Mari Raatikainen yhdessä maahanmuuttajien kanssa.

-Kävi ilmi, että omalle kanavalle olisi tarvetta. Lehden avulla maahanmuuttajat saavat tietoa elämästä Suomessa – ja suomalaiset tietoa eri kulttuureista, Raatikainen sanoo.

-Tämänkaltainen lehti on puuttunut paitsi Hämeenlinnasta, myös muualta Suomesta. Muun muassa Oulusta, Tampereelta, Vaasasta ja Forssasta on jo tullut kyselyjä.

Siltalehteä on Raatikaisen ja toimittajien Adams Lakonyn ja Indira Okicin keralla tehnyt vapaaehtoisten avustajien ja kääntäjien joukko.

Kolme vuotta sitten Bosnia-Herzegovinasta Suomeen muuttanut Indira Okic tietää erinomaisen hyvin, mitkä asiat maahanmuuttajaa hämmentävät.

-Lehti on hyvä tapa auttaa. Lehden avulla voimme myös muistuttaa siitä, että ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla maailmassa. Jokaiseen lehteen tulee muun muassa maahanmuuttajan haastattelu, Okic sanoo.

Siltalehteen mahtuu myös byrokratiaa kevyempää tietoa. Ensimmäinen numero opastaa muun muassa valmistamaan kermaista ja omenaista, bosnialaista jälkiruokaa.

Siltalehden pääkummina on Hämeenlinnan kaupunki, jonka palkkalistoille päätoimittaja Raatikainen siirtyy huhtikuun alussa. Seuraavan numeron on tarkoitus tulla ulos ennen kesää.

Materiaalia ei tarvitse haalimalla haalia.

-Ideoita ensimmäiseen lehteen syntyi roppakaupalla. Osa materiaalista oli pakko jättää odottamaan, tekijät nauravat.

Siltalehden ensimmäisen numeron voi hakea ilmaiseksi muun muassa Hämeenlinnan setlementistä, Hämeenlinnan kaupungin maahanmuuttajien palvelupisteestä ja palvelupiste Kastellista. Lehteä jaetaan kouluihin ja maahanmuuttajille kotiin.

Menot