Uutiset

Sinä kallis kuntalainen

Potilas saapuu lääkärin vastaanotolle sopimaan leikkauksesta. Lääkäri kertoo, missä mennään.

– Lonkkaan pitäisi vaihtaa tekonivel. Se maksaa kotikunnallesi 8 000 euroa, sinulle tommoset puolitoistasataa ekua.

Lonkkaansa potevan tytär hakee samaan aikaan lapsellensa kunnallista hoitopaikkaa. Hoidosta vastaava avaa pelin.

– Hoitopaikka olisi kunnallisessa päiväkodissa, jossa hoito maksaa noin 1 100 euroa kuukaudessa, teidän maksunne olisi sitten 110 euroa.

Isä sairaalassa ja tytär kunnan tiskillä jäävät pohtimaan tarjousta.

Näin se voi mennä, jos Kuntaliiton liputtama ajatus kuntapalvelujen hinnoittelusta toteutuu. Idea on yksinkertainen: todelliset hinnat esiin, ne on kerrottava kuntalaisille!

Malli, jota kokeillaan muun muassa Espoossa, ajaa takaa sitä, että todellisen hinnan paljastaminen saisi kansalaiset arvostamaan palveluja ja erityisesti verotusta.

Veroeuroja ei tuhlata, vaikka keskustelluissa näin intetään, vaan niillä tuotetaan edullisia, polkuhintaan asiakkaille myytäviä palveluja. Siinä sanomaa.

Todellinen hinta kirjataan asiakkaan laskuun, mikä on kummallista. Kun ostaa, pitää tietää hinta, ei sikaa osteta säkissä.

Hintalappujen liimaaminen voi koskea vain laskutettavia palveluja. Onko siis tarkoitus, että maksullisten palvelujen arvostus nousee, mutta ilmaispalvelut jäävät hinnatta itsestäänselvyyksiksi?

Tätä on vaikea järkisyin perustella. Juuri ilmaispalvelut ovat musta aukko – ihan siksi, ettei niitä – vieläkään – ole olemassa.

Aukkoa voi paikata. Kyläkoulun puolustajia voisi esimerkiksi valistaa laskulla:

– Lapsenne koulutus maksaa kunnalle kolme kertaa enemmän kuin keskustan koulussa. Pyydämme teitä miettimään, miten asiassa toteutuu tasa-arvo.

Kirjasto voi myös jakaa kirjan lainaajalle lapun, joka kertoo lainauksen hinnan.

Laputus tuskin taivaita aukaisee. Kuka lopulta on aidosti kiinnostunut ”oikeasta hinnasta”?

Meidät on kasvatettu siihen, että palvelut kuuluvat meille. Niiden pitäisi olla ilmaisia, jos kotiin joku lasku tulee, se kiinnostaa, ei palvelun koko hinta.

Veronmaksajia on niin paljon, että ”todellinen hinta” maksetaan muiden rahoista.

Vaihtoehto on olemassa. Suomalaiset pitäisi opettaa peruskoulun ensimmäisestä luokasta lähtien ymmärtämään raha-asioita, kuntatalouttakin.

Bisnes, rahan liikkeen tajuaminen, on yleissivistystä. Nyt maa kuhisee jopa parikymppisiä, jotka eivät tiedä, mikä on korko.

Hintojen esiinveto myös ahdistaisi – ainakin maan hiljaisia, jotka kantavat vastuunsa, elävät omillaan, ehkä hyvinkin vaatimattomasti, yhteiskunnalta suuria vaatimatta.

Ehkä lonkkaleikkausta odottavakin suree, kun hän tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi. Ei tarkoitus voi olla se, että ihminen tulee yhteiskunnalle aina ja kaikkialla halvaksi!

Laputtelussa tämä voi unohtua.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

Veronmaksajia on niin paljon, että ”todellinen hinta” maksetaan muiden rahoista.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic