Uutiset

Sinilevä voi kukkia kylmässäkin vedessä

Säännöllisesti Kihtersuon rannassa uintireissuilla vaimonsa kanssa käyneen Seppo Naulapään pulahdukset loppuivat syyskuun alussa. Syynä ei ollut suinkaan kylmä vesi, vaan Aulangonjärven rannat vallannut sinilevä.

– Koko Lusikkaniemen lahti on parhaimmillaan ollut ihan vihreä. Tämä on nyt neljäs vuotemme täällä, eikä levää ole ollut edes kesäisin, Naulapää ihmettelee ilmiötä.

Naapurustostakaan ei löydy kokemusta vastaavasta.

– Syksyisin sinilevän pitäisi hävitä pois. Ei ole kukaan keksinyt teoriaa tai selitystä tälle, mies kertoo.

Hän on huolissaan, voiko talvella järvessä edes käydä avannossa.

Lukuisia yhteydenottoja

Kaupungin terveystarkastajan Päivi Lindénin mukaan syksyinen sinileväesiintymä ei ole jäänyt huomaamatta hämeenlinnalaisilta.

– Kiitettävästi on oltu yhteydessä, useampia kertoja viikossa.

– Ilmiö on harvinainen, mutta ei aivan tavaton. Aulangonjärvellä ei ole ollut naismuistiin sinilevää ollenkaan, mutta Ahvenistonjärvellä oli muutama vuosi sitten myöhään syksylläkin, Lindén toteaa.

Hän kertoo luokitelleensa 20. syyskuuta Aulangon ulkoilumajan rannassa lilluneen levän kakkosluokan esiintymäksi. Sinilevää mitataan asteikolla 0-3.

– Kaikissa järvissä on sinilevää, mutta ykkösluokan esiintymästä puhutaan, jos vedessä on pieniä hippusia. Kakkosluokassa pintaan nousee rihmoja ja kerroksia ja kolmosluokka on jo paksua maalimaista massaa, terveystarkastaja selvittää.

– 10. lokakuuta kävin tarkastuskäynnillä, jolloin levää oli jo vähän vähemmän. Ennustajan osa on vaikea, mutta uskon levän vähenevän edelleen talvea kohti mentäessä, kun ravinteet loppuvat vedestä.

Selvittelyä jatketaan

Päivi Lindénin mukaan levälle voi olla useitakin selityksiä.

– Yleensä lämpötila on rajoittava tekijä. Noin 20-asteinen vesi on optimaalista sinilevän kannalta, mutta myös ravinteet, veden ph-arvo, valon määrä ja muiden bakteerien kilpailu vaikuttavat.

– Mahdollisesti Aulangonjärvellä on tapahtunut joku muutos ravinnepitoisuuksissa. Syyskierto on saattanut nostaa ravinteita pintaan. Tai sitten aikaisemmin vallitsevana järvessä on tosiaan ollut joku toinen leväbakteeri, Lindén arvailee.

Terveystarkastajan tiedossa ei ole merkittäviä muutoksia ulkoisissa olosuhteissa, mutta selvittelyitä aiotaan jatkaa. Toistaiseksi sinilevästä varoittava lappu ulkoilumajan rannassa pysyy paikoillaan. (HäSa)