fbpx
Uutiset

Sinipuna johtaa Sysmän kuntakapinaa

Suomalaiset ovat kovin laiskoja kapinoimaan. Sitten punakapinan aikakirjoihin on merkitty vain muutama hiukan vakavampi liikehdintä vallitsevaa vääryyttä kohtaan.

Vuonna 1922 kommunisti Jahvetti Moilanen nostatti läskikapinan itälappilaisen Värriön metsätyömaalla sianlihalaatikon päältä julistamalla pohjoisen työväen vallankumouksen alkaneeksi. Kapinasta ei tullut mitään, koska suuri osa vallankumouksellisista karkasi jo ensimmäisen marssin aikana.

Kymmentä vuotta myöhemmin kapinarintamalla oli vilkkaampaa. Vuonna 1932 rahtimies Ruuttusen näivetystautia potevan tiineen tamman lopettamisesta syntyi Nivalan konikapina. Kun Ruuttusta oltiin viemässä linnaan, hurjistunut joukko vapautti hänet nimismiehen kynsistä.

Nivalan konikapinaa laajemmin tunnetaan äärioikeiston masinoima Mäntsälän kapina, joka loppui vasta armeijan saarrettua kapinalliset.

Vuosikymmenien hiljaisuus kapinarintamalla loppui, kun viime maanantaina puhkesi kuntakapina pienessä itähämäläisessä Sysmän kunnassa. Joukko johtavaa kunnallisväkeä ryhtyi vehkeilemään tasavallan laillista hallitusta vastaan sen pyrkimyksissä kuntien pakkoliitoksiin. Tulilinjalla oli myös hallituksen kiltiksi ja palvovakatseiseksi sylikoiraksi kastroitu Suomen Kuntaliitto.

Kansakunnan sivistyksen syventymisestä kielii jo se, että kuntakapina käynnistettiin Sysmän teatteritalolla, ei enää työväen-, maamiesseuran- tai suojeluskunnantalolla.

Sysmän kapinallisia johtavat kokoomuslaiset ja sosiaalidemokraatit eli hallituksen pääpuolueiden kenttäväki. Vaikka keskustallakin on edelleen sanansa sanottavanaan kunnissa, sen satraapit pysyttelevät toistaiseksi taka-alalla yllyttämässä kapinajohtajia istumaan vuorostaan omilla housuillaan tuleen.

Sysmän liikehdintää on jo ehditty luonnehtia vain kunnanjohtajien hädäksi omasta asemastaan. Tulkinta on väärä, sillä heidän, kuten muidenkin kunnan työntekijöiden asema on liitoksissa turvattu erinomaisen avokätisesti muun muassa takaamalla töitä viideksi vuodeksi.

Kovin vakavasti maan hallitus ei toistaiseksi Sysmän kapinaan suhtaudu. Se ei vaivautunut lähettämään edes edustajaansa paikalle, saati olisi Mäntsälän tapaan määrännyt Hennalan varuskunnan piirittämään kapinallisia ja vaatimaan heitä lähtemään kotiinsa.

Kapina on silti kiusallinen hallitukselle, sillä se ei jää yhteen kokoukseen. Pakkoliitoksia vastustavat aktivistit aikovat järjestää maan eri puolilla vastaavia hengennostatuskokouksia. Uhattiinpa Sysmässä myös kuntien joukkoerolla Kuntaliitosta ja jos puhe ei auta, kapinalliset perustavat oman liiton pitämään vallankumouksensa liekkiä yllä.

Vuoden päästä pidettävien kunnallisvaalien pääteema on nyt lyöty lukkoon. Lokakuussa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Äänestäjät päättävät ihan oikeasti, valitaanko valtuustoihin kuntaliitoksen vastustajia vai niiden kannattajia.

Vaalien tulosta voi vain arvailla, mutta esimerkiksi parissa Hämeenlinnan naapurikunnassa ehdokkaan myötäsukainen asenne liitokseen merkitsee poliittista itsemurhaa.

Menot