Uutiset

Sinisten puheenjohtaja Terho: Olen kysynyt Timo Soinia eurovaaliehdokkaaksi, hän on luvannut vakavasti harkita

Vaikka sinisen tulevaisuuden gallup-kannatus on ollut yhden ja kahden prosentin välissä, puolue kasaa parhaillaan ohjelmaa tuleviin vaaleihin.

– Puolue vaatii pitkäjänteistä työtä. Nyt olemme tehneet ilman ennakkosuunnittelua vuoden verran työtä. Kannatuksemme on vuodessa samalla tasolla, mitä se oli perussuomalaisissa kahdeksan vuoden työn jälkeen, sanoo sinisten puheenjohtaja Sampo Terho Lännen Medialle.

Terhon mukaan puolue on tällä hetkellä kykenevä käymään ensi kevään vaalit, joita ovat eduskuntavaalit, eurovaalit ja mahdollisesti myös maakuntavaalit.

– Mahdollisesti vaaliliittojen kautta tavoittelemme täysiä listoja, Terho kertoo.

Terho: Timo Soini harkitsee eurovaaliehdokkuutta

Vaalistrategiasta Sampo Terho paljastaa sen verran, että hän itse on ehdolla eduskuntavaaleissa, mutta ei eurovaaleissa.

Terho on kysynyt ulkoministeri Timo Soinia sinisten kärkiehdokkaaksi eurovaaleihin.

– Olen kysynyt Timo Soinia eurovaaliehdokkaaksi, hän on luvannut vakavasti harkita. Soini on ollut europarlamentissa aiemmin ja tuntee sen. Hän pystyisi tekemään paljon hyvää meidän eteemme, sanoo Terho.

Soini kertoi toukokuussa Maaseudun Tulevaisuudelle, että hän harkitsee euro- ja eduskuntavaaleja ja päättää ehdokkuudestaan syksyllä.

Maahanmuutto, turvallisuus ja koulutus työn alla

Viikonloppuna Oulussa puolue kokoontuu puoluehallitukseen ja -valtuustoon suunnittelemaan maahanmuuton, sisäisen turvallisuuden ja koulutuspolitiikan ohjelmiaan. Vielä Terho ei puhu niiden sisällöstä, sillä työ on vasta meneillään.

Hän kuitenkin ottaa kantaa tuoreeseen EU-huippukokouksen päätökseen keskittää turvapaikanhakijat muutamaan suureen keskukseen unionin ulkorajoilla.

– Se on erinomainen homma. Olemme jo kauan esittäneet sitä, että turvapaikkaprosessi olisi EU:n ulkopuolella. Tämä on EU:n ensimmäinen askel järkevämpään suuntaan, Terho sanoo.

Hänen mukaansa tällaiset keskukset estävät järjestelmän väärinkäytön, kun turvapaikanhakijat eivät pääse vapaasti vaeltamaan Euroopassa ilman myönteistä päätöstä.

– Ihmissalakuljettajien bisnes loppuu. Järjestelmän tehokkuus paranee, ja kustannukset ovat pienemmät yhtä turvapaikanhakijaa kohden. Kielteiset päätöksen saaneet eivät jää roikkumaan.

Jos EU:n perussopimuksiin muutoksia, kansanäänestys pidettävä

Sampo Terho ehdotti fixit-kansanäänestystä eli äänestystä EU:n jäsenyydestä luopumisesta ja paluusta omaan valuuttaan viime keväänä, kun hän kisasi Jussi Halla-ahoa vastaan perussuomalaisten puheenjohtajuudesta.

Nyt Terho ei ole yhtä jyrkällä linjalla. Kuitenkin tietyt asiat tarvitsevat kansan tuen.

– Siniset ovat ottaneet kannan, että jos EU:n perussopimuksia muutetaan, on järjestettävä kansanäänestys, hän toteaa.

Tällaisia muutoksia olisivat olleet esimerkiksi kansanäänestyksettä hyväksytyt euron käyttöönotto ja unionia syventänyt Lissabonin sopimus.

”Vapautta ja vaurautta”

Terho kuvailee sinisten haluavan tehdä Suomesta vapaamman ja vauraamman.

– Vapaus liittyy siihen, että on tilaisuus osoittaa omaa tarmoa ja hyötyä siitä. Veroja kevennetään niin, että työnteko kannattaa.

Siniset esittää käänteistä tuloveroa niin, että aivan pienimpien palkkojen päälle valtio maksaisi ylimääräistä verottamisen sijaan. Niin työnteko olisi aina kannattavaa.

Siniset haluaa myös yhdistää monenlaiset sosiaalituet yhdeksi perusturvaksi.