Uutiset

Sinisten tavoite toteutuu: Lex Lindström kakkonen armahtaa lisää ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä eläketuelle

Ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien eläketukia koskeva laki on ristitty työministeri Jari Lindströmin mukaan.

Hallitus päästää lisää 60 vuotta täyttäneitä pitkään työttömänä olleita eläketuelle.

Lex Lindström kakkosen ehdot ovat samanlaiset kuin ykkösessä, joka tuli voimaa kesäkuussa 2017. Sillä on armahdettu kertaluonteisesti noin 3 000 ikääntynyttä pitkäaikaistyötöntä takuueläkkeen suuruiselle eläketuelle.

Eläketukea maksetaan heille työmarkkinatuen sijaan, kunnes he pääsevät vanhuuseläkkeelle.

Eläketuelle pääsyn ehtona oli Lex Lindström ykkösessä se, että 60 vuotta täyttänyt oli ollut työttömänä vähintään viisi vuotta. Siihen oli oikeutettu noin 5 000 henkilöä, mutta suosio jäi odotettua laimeammaksi.

Eläketuki on tänä vuonna 775,27 euroa kuukaudessa. Kela maksaa sitä enintään sen kuukauden loppuun, kun henkilö täyttää 65 vuotta.

Lain tarkoituksena on ollut toteuttaa kertaluonteinen järjestely, jossa eräiden pitkäaikaisesti työttöminä olleiden ja vaikeaan työmarkkinatilanteeseen joutuneiden henkilöiden toimeentulo turvataan eläketuella ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Heidän ei enää tarvitse enää kirjautua työnhakijoiksi eikä anoa työmarkkinatukea.

Työttömyyden kova ydin on yhä noin 250 000 henkilöä. Heidän työllistyminen vaikeaa, ja osa on ollut työttömänä jo pitkään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan nyt tutkitaan, kuinka suuri osa työttömistä on osittain työkyvyttömiä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pani elokuun alussa kolme kansliapäällikköä käymään läpi tehdyt työllisyystoimet ja valmistelemaan nopeavaikutteisia lisätoimia.

Valmistelutehtävän saivat Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä, Jari Gustafsson työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Palkkatuen käyttöä yrityksissä lisätään, jotta pitkään työttömänä olleet ja osatyökykyiset työllistyisivät paremmin.

Palkkatuen maksatusten käsittelyaikoja lyhennetään ja prosessia yksinkertaistetaan. Yrityksille maksetaan palkkio, jos määräaikainen työsuhde muuttuu palkkatukijakson aikana toistaiseksi voimassa olevaksi tai yritys palkkaa työttömän palkkatuella toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Tarkoitukseen osoitetaan 5 milj. euroa vuonna 2019.

Palkkatuen mahdollisuudet osatyökykyisten työllistämisessä hyödynnetään nykyistä paremmin. Hallitus on päättänyt nostaa järjestöille suunnatun 100 prosentin palkkatuen enimmäismäärää 4 000 henkilötyövuoteen.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic