Uutiset

Sinivalkoinen hatunnosto Lordille

Epätoivoiset yritykset Suomen euroviisumenestyksen eteen saivat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Ateenassa vihdoin päätepisteen. Kevyestä tyhjänpäiväisyydestä on päästy.

Lordin Hard Rock Hallelujah erottui pliisusta joukosta kuin leijona lammaslaumasta ja jyräsi kilpailijansa suohon kuin Väinämöinen Kalevalassa ikään.

Euroviisut eivät ole enää suomalaisittain pelkkä kelvoton vitsi.

Ylen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mukaan Euroviisut järjestetään ensi vuonna Suomessa. Kävikö sellainenkin johtajan mielessä, ettei muka järjestettäisi? Eikö Yle tosiaankaan osaa pitää kiinni, kun sillä on kerrankin käsissään jotakin arvokasta?

Jungner huokaili avuttomana yhtiönsä rahapulaa hetkellä, kun suomalaiset olivat juuri saavuttaneet jotakin käsittämätöntä, jonka merkitystä on lupa täysin rinnoin ylistää.

Totta kai viisut ovat Suomessa! Seuraavat kysymykset kuuluvat: miten, missä ja varmuuden vuoksi: kuka?

Jos Ylestä ei löydy rahaa, rohkeutta ja päättäväisyyttä Eurovision laulukilpailujen järjestämiseen, on eväitä etsittävä muualta.

Valtion ei ole järkevää lähteä suoraan rahoittajaksi, mutta täysin ilman sen myötävaikutusta eivät näin ison tapahtuman järjestelyt onnistu.

Euroviisuista on vedettävä kotiin loputkin jaossa olevat pisteet.

Euroviisut ovat jättimäinen tapahtuma, joka maksaa suunnattomasti rahaa, mutta tuo sitä myös monin verroin takaisin, kun hirmuisesta julkisuudesta osataan ottaa kaikki irti.

Rovaniemi muisti viisuvoittajaansa ja lupasi Lordille eli Tomi Putaansuulle kaupungista tontin ja oman aukion. Lupaus tuo suomalaisten rock-viihteen arvostuksessa urheilun rinnalle. Mitään suomalaisten urheilumenestystä ei kuitenkaan ole seurannut sellainen kohina kuin Lordia.

Lordi pakottaa viisunikkarit polvilleen. Nyt kaikkien on ensi vuodeksi keksittävä kuumeisesti jotakin uutta ja erottuvaa. Suomellakin on ensi vuoden kotikisoissa kovat paineet. Lordi näytti onneksi suuntaa: omaperäisyys ja rohkeus palkitaan.

Suomalaiset tunnetaan euroviisujen jälkeen Lordista: kansa, joka asuu pohjan perukoilla ja uskaltaa kulkea rohkeasti omaa tietään.

Suomalaisen rockmusiikin kansainvälinen menestys ei ole mitään uutta. Vientituote oli valmis jo ennen Lordia. Tekijöitä löytyy, kunhan viisuvalitsijoillakin on näkemystä.

Joskus tarvitaan rohkeutta ampua reilusti yli. Lordi on karmean näköinen, mutta samalla järisyttävän hyvää viihdettä.

Sinivalkoisen hatunnoston arvoista on se, ettei Lordi kumppaneineen paljasta julkisuudelle suin surminkaan ”oikeita” kasvojaan. Toiveen kunnioittamiseksi kysytään kanttia medialta. Lordi on se mikä on ja se riittäköön.

Lordi on kääntänyt kohtaamansa paheksunnankin edukseen toistaessaan väsymättä olevansa ”hyvän puolella”.

Kysymys on aidosta fantasiasta ja astetta vakavammin: ennakkoluulojen murtamisesta. Pahaa ei ole kaikki se mikä näyttää päälle päin kammottavalta.

Mainos