Uutiset

Sinkkukerhon liekki lepattaa Hämeenlinnassa

Sinkut, yhdistykää! Menkää porukalla metsään! Treffatkaa leffassa! Pitäkää juhlat, runoilta tai vuorikiipeilkää, kannustaa ryhmittymä nimeltä EuroSinkut. 1990-luvun lopulla toimintansa aloittanut kerho toimii aktiivisesti etenkin Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Viime aikoina sinkkujen yhteiset riennot ovat alkaneet haparoiden ottaa tulta myös Hämeenlinnassa. Osuvin kuvaus on tällä haavaa silti ”lepattava liekki”, kuvailee EuroSinkkujen perustajajäsen Sampo Korppoo.

– Kevään korvalla Hämeenlinnassa oli tutustumisilta ja joitakin leffakäyntejä. EuroSinkuilla on Hämeenlinnassa 49 jäsentä, mutta aktiiviset järjestäjiä on harvassa, Korppoo pohtii.

Kanta-Hämeen kuulumiset kiinnostavat Korppoota, entistä hämeenlinnalaista, joka sittemmin päätyi Tampereen kautta Helsinkiin. Edellisen muuton tohinassa idea kerhostakin syntyi.

– Äkkiä huomasin, että iso osa kavereista on pariutuneita. Muutaman sinkkukaverin kanssa perustimme seikkailu- ja tapahtumakerhon. Sinkkukerhoksi se muuttui, kun tajusimme, että se on asia, joka meitä yhdistää, Korppoo kertoo.

Nykyään osa perustajajäsenistä on naimisissa, mutta yhä jäseniä.!Toiminta on kasvanut niin laajaksi, että postituslistalla on jo nelisentuhatta nimeä ympäri Suomen. Tapahtumia voi järjestää kuka tahansa. Hallintoa kerhossa ei ole.

– Kerho on tällainen vapaasti kelluva ameeba. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Jotkut luulevat tätä pienen piirin kerhoksi, mutta joka tapauksessa esimerkiksi tutustumisilloissa on yleensä puolet ensikertalaisia.

Korppoon mukaan sinkkutapahtumille ja -yhteisöille on tilausta, sillä yksineläjiä piisaa.

– Tilastokeskuksen mukaan noin 38 prosenttia Suomen kotitalouksista on sinkkutalouksia, Korppoo muistuttaa.

Pikatreffeille Hämeenlinnassa ei toistaiseksi pääse. Helmikuusta asti deittitapahtumia järjestänyt yritys Vispiläkauppa on parhaillaan laajentamassa toimintaansa Helsingin ulkopuolelle, Tampereelle, Ouluun ja Kouvolaan.

Vispiläkaupan Minna Pihlajamäki kertoo, että pikatreffejä järjestetään ikäryhmittäin noin 10 hengelle kerrallaan. Naiset istuvat pöydissä, ja miehet kiertävät pöydästä pöytään 7 minuutin välein. Kaikki ehtivät jutella keskenään. (HäSa)