fbpx
Uutiset

Sipilä ja Mogherini: Suomen EU-puheenjohtajuus osuu haastavaan taitteeseen

Federica Mogherini on italialainen vasemmistopoliitikko ja EU:n ulkoasioiden sekä turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Aikaisemmin hän toimi Italian ulkoministerinä.

Suomi on Euroopan unionin puheenjohtajamaa ensi vuoden heinäkuun alusta vuoden loppuun asti.

Kausi osuu poikkeuksellisen mielenkiintoiseen ja haastavaan taitteeseen. Tätä korostivat EU:n korkea edustaja Federica Mogherini ja Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Helsingissä keskiviikkoiltana pitämässään yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Tuo jakso on todella tärkeä, sillä elämme Euroopassa muutosten aikaa, Mogherini totesi.

– Silloin tarvitaan johtajuutta, jota Suomesta varmasti löytyy.

Sipilän mukaan haasteita lataavat muiden muassa uusi EU-parlamentti ja komissio sekä brexit. Myös rahoituskehykset vaativat paljon työtä.

Kaiken lisäksi Suomessa pidetään huhtikuussa eduskuntavaalit. Myös puheenjohtajamaalla on tuolloin uusi parlamentti ja hallitus.

Omien laskujensa mukaan Mogherini vieraili Suomessa jo kolmannen tai neljännen kerran. Tällä kertaa pääsyynä oli Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvo, jonka hän kävi vastaanottamassa aamupäivällä.

Suomen pääministerin kanssa käyty neuvottelu oli ohjelmassa iltapäivällä. EU-puheenjohtajuuden lisäksi agendalla olivat muun muassa hybridiuhkat ja maahanmuutto.

– Ja ilmastonmuutos, se on asialistallani aina, Sipilä täydensi.

Mogherini on EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja.

Kyseessä on virka, jonka haltija vastaa unionin yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Epävirallisissa yhteyksissä puhutaan myös EU:n ulkoministeristä.

Virka perustettiin vuonna 1999.

Menot