Kolumnit Uutiset

Sipilä ja Soini saivat näpäytyksen

Kasvot puoluejohdossa kuluvat nopeasti.

Hyvästä esimerkistä käy kokoomuksen johtoon noussut Alexander Stubb. Hurmahenkinen valinta puheenjohtajaksi ei siivittänyt suosiota pitkään. Arvostelevat äänenpainot voimistuivat nopeasti ja puoluekokouksessa mies nuijanvarressa vaihtui Petteri Orpoon.

Myös demarien Antti Rinteen jakkaraa on horjutettu tämän tästä.

Kaksi puoluejohtajaa on ollut ylitse muiden: keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini.

Keskustaväki on näihin päiviin asti syönyt puheenjohtajansa kädestä. Vaikka hän jätti puolueensa punamultamiehet ministerisalkkuja paitsi noustuaan pääministeriksi, ei soraääniä kuulunut. Eri mieltä varmasti oltiin, mutta mölyt pidettiin mahassa.

Sipilä nosti puolueen kannatuskuopasta maan suurimmaksi. Paalupaikka on pysynyt hallitusvastuusta ja kipeistä ratkaisuista huolimatta.

Ensimmäinen särö Sipilän rikkumattomaan valta-asemaan tuli loppuviikosta elinkeinoministerin valinnasta. Olli Rehnin jättämälle paikalle Sipilän suosikki oli Mika Lintilä puolueen oikealta laidalta.

Hän on EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen (entinen kokoomuksen ministeri) hyvä kaveri ja hallituskumppani kokoomukselle mieleinen valinta.

Keskustan eduskuntaryhmälle hän ei sitä ollut. Heidän suosikkinsa oli Mauri Pekkarinen. Enemmistö eduskuntaryhmästä oli Maurin takana, mutta piirihallitusten enemmistö kääntyi Sipilän suosikin taakse.

Lintilä sai ministerisalkun äänin 37–33.

Vaikka Sipilä totesi, että pulinat pois, demokratia on puhunut, niin ihan ilman säröjä ei puolue selvinnyt.

Ministeripaikasta äänestäminen on harvinaista, ja Mauri Pekkarisen nostaminen ehdokkaaksi kertoo rintamalinjoista keskustan sisällä.

Puolueen suosio kannattelee Sipilää. Notkahdus nostaa välittömästi pintaan arvostelevat äänenpainot.

Perussuomalasten Timo Soini on ollut vuodesta 1997 lähtien puolueensa ehdoton johtohahmo ja auktoriteetti. Persujen ensimmäinen hallituskausi on puolittanut kannatuksen, ja ensimmäistä kertaa perussuomalaisten rivit eivät ole luotisuorassa puheenjohtajansa takana.

Tästä kertoo eilen julkaistu Lännen Median järjestökysely, joka mukaan alle puolet kannatti Soinin jatkoa. Johtajan ehdoton asema ei ole ikuista edes perussuomalaisissa.

Sampo Terho ja Jussi Niinistö ovatkin jo lähtökuopissa puheenjohtajakisaan.

Päivän lehti

18.2.2020