Uutiset

Sipilä päästäisi ministeriautoihin vain 12 poliitikkoa

 

Todennäköinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo vähentää ministereiden määrää radikaalisti.

Väistyvässä hallituksessa istuu 17 ministeriä. Uudessa hallituksessa Sipilä avaisi ministeri-Audin takapenkin oven itsensä lisäksi vain yhdelletoista poliitikolle.

– Meidän oma tavoitteemme on 12 ministerin hallitus. Kollegiaalinen työskentelytapa vaatii vähemmän porukkaa, Sipilä painotti maanantaina Lännen Medialle.

Insinöörin iskusanoja ovat nyt strateginen hallitusohjelma, kollegiaalisuus, luottamus ja simulointi. Kaikki termit vaativat kansantajuistamista.

ALOITETAAN luottamuksesta ja simuloinnista.

Sipilä kilautti maanantaina jokaiselle puoluejohtajalle ja sopi kahdenkeskisen tenttaustuokion.

– Tunnemme aika hyvin toisemme. Happotestiä ei tietenkään ole ollut. Nykyisen hallituksen suurin epäonnistuminen johtui siitä, että keskinäistä luottamusta ei ollut. Pelisääntökeskustelut ja vaikeiden asioiden simulointi on syytä käydä ennen kuin lähdetään hallituspohjia miettimään, Sipilä tähdensi.

Ulkomaalaisen toimittajan EU-kysymykseen vastatessaan Sipilä paljasti, minkälaista happotestiä hän kaavailee perussuomalaisten puheenjohtajalle Timo Soinille.

– Voisiko sillä (perussuomalaisten hallituspaikalla) olla vaikutusta EU-kollegoiden suuntaan, koska esimerkiksi Kreikkaa koskevat päätökset odottavat kulman takana, toimittaja kysyi. Ennen kysymystä Sipilä oli vahvistanut, että ministerisalkkuja voidaan ojentaa myös perussuomalaisille.

– Tämä (Kreikka-ratkaisut) on yksi kriittisistä kysymyksistä, jotka esitän puoluejohtajille.

Sipilän vastausta on perusteltua tulkita siten, että perussuomalaisten on oltava valmiita EU-myönteiseenkin politiikkaan, mikäli he haluavat hallitukseen.

Kollegiaalisuus tarkoittaa pientä ja pyöreää pöytää, jonka ääressä ministerit pystyvät katsomaan toisiaan silmiin.

– Jos otamme esimerkiksi byrokratian ja normien purkamisen, niin sehän ei koske yhtä ministeriötä vaan kaikkia, Sipilä korosti LM:lle.

Julkisen talouden tasapainottaminenkaan ei Sipilän mielestä onnistu, jos ministereitä on paljon.

– Jos pöytä on kovin iso, siitä ei käytännössä tule mitään. Meidän pitää myös näyttää valtioneuvostosta alkaen esimerkkiä siitä, että toimintaa tehostetaan.

PARHAILLAAN KESKUSTASSA laaditaan listaa siitä, mitkä ministerinsalkut joutaisivat ainakin vaalikaudeksi historiaan.

Elokuussa Sipilä ilmaisi blogissaan tukensa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) esitykselle luonnonvaraministeriöstä.

Vihreät ovat leimanneet idean riippumattoman ympäristöhallinnon hautajaisiksi. Keskustajohtaja laittanee Ville Niinistön happotestiin, jossa vihreiden puheenjohtaja ei saa sulaa, vaikka lempiministeriö kuopattaisiin.

Vihreät korjasi vaaleissa 15 paikan sadon ja määrällisesti peräti 50 prosentin vaalivoiton. Keskustan nousu 35 paikasta 49:ään tarkoittaa 40 prosentin lisäystä.

Aiemmin puolueiden kannattajat ovat vierastaneet toisiaan.

– Ville Niinistön kanssa on myöskin sovittu palaveri, Sipilä kuittasi hymyillen epäilyn ennakkoasenteista.

SDP:stä ja kokoomuksesta kerrottiin heti alkajaisiksi Sipilälle, että puolueet eivät taivu samaan hallitukseen.

Vaalitappiota sulatteleva Antti Rinne (sd.) hinkuu yhä hallitukseen. Hänen happotestinsä kiperimmät kysymykset koskevat luultavasti työelämän joustoja.

Sipilä aikoo madaltaa työllistämisen kynnystä. Siitä hän keskustelee niin ay-liikkeen, työnantajien EK:n kuin yrittäjäjärjestöjenkin kanssa. Pöydälle Sipilä nostanee koeaikojen pidentämisen kaltaisia SDP:lle karvaita asioita.

Uuden isännän tavoitteena on laaja yhteiskuntasopimus, mutta hallitustaan hän on valmis johtamaan jämäkästi.

– Aika harvoin veto-oikeutta täytyy kokemukseni mukaan käyttää.

Käytätkö sitä pääministerinä tarvittaessa?

– Varmasti käytän.

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020