fbpx
Uutiset

Sipilä pysyi porttien takana ja pani puoluesihteerin selittämään eroratkaisuaan

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan keskustan kynnys lähteä hallitukseen on erittäin korkea.
Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tuli puoluehallituksen kokouksesta kertomaan Kesärannan ulkopuolella odottaneille toimittajille kokouspäätöksistä. Kuva: Joel Maisalmi
Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tuli puoluehallituksen kokouksesta kertomaan Kesärannan ulkopuolella odottaneille toimittajille kokouspäätöksistä. Kuva: Joel Maisalmi

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä teki historiallisen suuresta vaalitappiosta johtopäätökset ja ilmoitti tiistaina jättävänsä puheenjohtajan tehtävät.

Puoluehallitus päätti kutsua ylimääräisen puoluekokouksen koolle 7. syyskuuta valitsemaan keskustalle uuden puheenjohtajan. Sipilä jatkaa puheenjohtajana siihen saakka.

Sipilä ei tullut perustelemaan ratkaisuaan Kesärannan porttien takana odottaville toimittajille.

Blogissaan hän perusteli eroratkaisuaan sillä, että vaalitulos ei jätä hänelle mahdollisuuksia jatkaa.

Sipilän mukaan keskusta ansaitsee uuden innostavan alun, minkä takia puolue aloittaa uudistustyön ja laatii keskustalle uudistusohjelman.

Vaalitulosta puitiin

Puoluehallituksen kokouksesta tuli Kesärannan portille päivystäneille toimittajille kertomaan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

– Tulkitsimme eduskuntavaalien vaalitulosta ja ajattelemme niin, että se näyttää keskustalle suuntaa oppositioon. Hallitukseen lähtemisen kynnys on todella korkea, hän sanoi.

Kysymykseen onko kanta ehdoton, Pirkkalainen vastasi toteamalla, että keskusta tietenkin vastuullisena puolueena katsoo tilanteen kehittymistä.

– Mutta kynnys on korkea, erittäin korkea, kuten sanoin.

Sipilä tulee ulos vasta ensi viikolla

Puoluehallitus kuuli puheenjohtajan eroratkaisusta tiistaiaamuna, mutta puoluejohto oli saanut tietää siitä jo aiemmin.

Sipilä kommentoi eroratkaisuaan tiedotusvälineille vasta pääsiäisen jälkeen ensi viikolla, kun kansanedustajien valtakirjat tiistaina tarkistetaan eduskunnassa.

Pirkkalaisen mukaan Sipilä on sitoutunut jatkamaan työtään kansanedustajana.

Keskustan puoluevaltuusto kokoontuu Riihimäellä 27-28. huhtikuuta. Siellä on tarkoitus esitellä tiekartta ja askelmerkit siitä, miten puoluetta ryhdytään uudistamaan.

– Siinä käydään varmasti myös politiikan sisältöä läpi, Pirkkalainen vastasi kysymykseen, reivataanko keskustan ruoria nyt pari piirua vasemmalle.

Vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin annetaan Sipilän johdolla.

Puolueen sääntöjen mukaan hallitustunnustelujen hoitaminen kuuluu yhdeksälle henkilölle. Siihen kuuluvat puoluejohto, eduskuntaryhmän johto ja puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Lähestymisiä on ollut

Hallituksen muodostamisvastuu on keskustan mielestä vaalien voittajilla. Pirkkalaisen mukaan hallitusasiassa on jo ollut “kaikenlaisia lähestymisiä” ja yhteydet ovat hyvät kaikkiin puolueisiin.

Jotta keskusta voisi mennä hallitukseen, hallitusohjelman pitäisi Pirkkalaisen mukaan olla keskustan tavoitteiden mukainen.

– Ohjelman pitäisi olla koko Suomea puolustava. Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin pitää olla kynnyskysymys, ja siihen pitää olla myös toimenpiteitä.

– Kotihoidon tukea ei saa perhevapaauudistuksessa heikentää. Perusturvan vahvistaminen, pienituloisten eläkeläisten ja vähävaraisten lapsiperheiden aseman parantaminen sekä maatalouden kannattavuus ovat keskustalle tärkeitä, ja myös vastuullisen ilmastopolitiikan jatkaminen.

Menot