fbpx
Uutiset

Sipilä selittää maahanmuuttopuheitaan ja perää maltillista keskustelua

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selittää arvostelua herättänyttä lausuntoaan maahanmuuttajista. Sipilä kirjoittaa nyt kolumnissaan, että suurimmalla osalla Eurooppaan tulleista ei ollut perusteita saada turvapaikkaa.

Sipilä viittaa Suomen osalta Maahanmuuttoviraston tilastoihin vuosilta 2015-2017, joiden mukaan noin kolmannes sai myönteisen päätöksen. Eurooppaan tulleista osuus oli 44 prosenttia. Kaikkiin näinä vuosina tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemuksiin ei tosin ole vielä saatu ratkaisua.

Sipilä sanoi viikonlopun Ykkösaamu-haastattelussa, että suurin osa Suomeen vuosina 2015-2016 tulleista maahanmuuttajista ei paennut sotaa tai vainoa.

Sipilä huomauttaa, että turvapaikkajärjestelmän tehtävänä on auttaa ihmisiä, jotka ovat hädänalaisessa asemassa.

– Sodan ja vainon lisäksi sellainen voi olla myös toive paremmista elämän edellytyksistä jossain muualla, joka on hyvin ymmärrettävää, Sipilä kirjoittaa.Elintasoero vetää EurooppaanPääministerin mukaan on rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta muun muassa Afrikassa. Siellä ilmastonmuutos ja konfliktit tekevät elinolot entistä vaikeammiksi, samalla kun väestönkasvu jatkuu voimakkaana.

– Ihmisiä on autettava lähempänä kotiaan, ja ilmastonmuutoksen vastaiseen torjuntaan on panostettava enemmän.

Koska työperäistä maahanmuuttoa samalla kuitenkin tarvitaan Suomessa ja Euroopassa, pitää löytää keinoja ja kanavia hallittuun tulemiseen.

– Hallitsemattomana maahantulo kuitenkin heikentää turvallisuudentunnetta ja on omiaan lisäämään muukalaisvastaisuutta. Ihmisten huolet ovat aina aitoja, Sipilä muotoilee.

Sipilän mukaan on selvää, että Suomessa pitää vahvistaa moni-ilmeisyyden hyväksyntää eikä rasismille saa antaa tilaa.

– Tähän kaikkeen tarvitaan johdonmukaista politiikkaa, mutta ennen kaikkea maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua.

https://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/paaministeri-sipila-suomalainen-maahanmuuttokeskustelu-tarvitsee-ennen-kaikkea-malttia
https://areena.yle.fi/1-3239260#autoplay=true

 

 

Asiasanat

Menot