Uutiset

Sipilä tahtoo tietää, miten tuottavuus- hyppy syntyy

 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tapasi keskiviikkona Akavan, EK:n, Kuntatyönantajien, SAK:n, STTK:n ja Suomen Yrittäjien edustajat. Myöhemmin viikolla Sipilä tapaa vielä MTK:n ja Perheyritysten liiton edustajia.

Keskustelujen aiheena oli yhteiskuntasopimus, jota Sipilä ja muutkin keskustapoliitikot ovat jo pitkään esittäneet. Yhteiskuntasopimuksen tavoitteena on saada laaja yhteiskunnallinen yhteisymmärrys siitä, miten Suomi saadaan kasvu-uralle.

Yhteiskuntasopimukselle on etsitty esikuvaa Korpilammen vuoden 1977 seminaarista, jolla Kalevi Sorsan (sd.) hallitus sai talouspolitiikkansa taakse laajan yhteiskunnallisen tuen.

SIPILÄ antoi järjestöille jatkovalmisteltavaksi kolme kysymystä. Ensin on kerrottava, millä keinoilla saadaan aikaan noin viiden prosentin tuottavuushyppy suomalaisen työn, julkisen sektorin ja yritystoiminnan kilpailukyvyn parantamiseksi.

Toiseksi Sipilä haluaa järjestöjen esittävän, millä keinoilla työllistämisen kynnystä voidaan madaltaa. Kolmas pohdittava kysymys on, millä keinoilla työttömyyden hoitamiseen käytettävät määrärahat saadaan paremmin aktivoivaan käyttöön.

– MEILLE OLISI tärkeää, että kun puhutaan työelämän joustoista, sovitaan myös työntekijän turvapuoli, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo.

Työntekijän turvalla Lyly tarkoittaa luopumista niin kutsutuista nollasopimuksista, jossa viikottaista minimituntimäärää ei ole määritelty. Viikkotyötunteja voi siis olla nolla.

SAK haluaa myös puhua nuorten ammatillisen koulutuksen 2+1-mallista. Se tarkoittaa, että kahden kouluvuoden jälkeen olisi yksi oppisopimusvuosi. Näin nuoret kiinnittyisivät nykyistä nopeammin työelämään.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi suhtautuvansa sopimukseen myönteisesti, mutta ei alkanut vielä eritellä EK:n keinoja.

Yhteiskuntasopimus menee osittain päällekkäin työllisyys- ja kasvusopimuksen kanssa. Työmarkkinajärjestöt sopivat työllisyys- ja kasvusopimuksesta vuoden 2013 lopulla. Sen jatkovuodesta päätetään kesäkuun puoliväliin mennessä ja sovitaan palkkaratkaisusta.

Sipilä on aiemmin sanonut, että palkkoja ei käsitellä.

Asiasanat

Päivän lehti

5.4.2020