fbpx
Uutiset

Sipilä Ylellä: Hallituksella on toimintakyky Soini-jupakan jälkeen, mutta kokoomuspuheista tarvitaan lisäkeskustelu - hallitus aikoo jatkaa irtisanomissuojaa heikentävän esityksen valmistelua

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostamalla hallituksella on toimintakyky viikonlopun Soini-jupakan jäljiltä. Sipilä arvioi asiaa Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

– Kyllä me kaikista asioista selviämme. Ei tämä varmaan vaikein tilanne ole, missä hallitus on ollut, ja olen satavarma, että tämäkin asia keskustellaan läpi, mutta ilman keskustelemista tämä ei kyllä mene, Sipilä sanoi.

Sipilä kritisoi yhä hallituskumppani kokoomuksen puheita Soinin luottamusäänestysjupakan yhteydessä. Sipilä kokee, että häntä on syytetty kokoomuksen ryhmän perjantaisessa tiedotteessa ja että asiasta ei päästä yli ilman keskustelua.

– Ei tiedote synny ilman harkintaa tai ei se ainakaan saisi syntyä ilman harkintaa, ja kyllä tämä oli harkittua, että pääministeriä syytetään, Sipilä sanoi haastattelutunnilla.Protesti kokoomusedustajiltaUlkoministeri Timo Soini (sin.) sai perjantaina eduskunnan luottamuksen selvin lukemin 100-60. Oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP olivat esittäneet Soinille epäluottamusta. Taustalla on tyytymättömyys Soinin aborttikannanottoihin.

Kolme kokoomuslaista lipesi perjantaina hallitusrintamasta ja kieltäytyi äänestämästä Soinin luottamuksen puolesta.

Kokoomuslaisten toiminta on herättänyt keskustassa voimakasta kiukkua. Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on pitänyt epäreiluna sitä, että kokoomuslaiset ovat “livenneet hallituksessa yhteisesti sovitun ulkopuolelle” ja hakeneet oikeutusta toiminnalleen myös “itsensä ulkopuolelta”.

– Sillä halutaan antaa kuva, että toiset ovat eettisempiä tai esimerkillisempiä enemmän kuin toiset. Se satuttaa, ministeri Saarikko kirjoitti Facebookissa myöhään perjantai-iltana.“Lainsäädäntövastuita ei voi ulkoistaa eduskunnan ja hallituksen ulkopuolelle”Hallitus jatkaa irtisanomissuojaa heikentävän esityksensä valmistelua, Sipilä sanoo.

Hän sanoi haastattelutunnilla, että työmarkkinaosapuolia kuullaan lainsäädäntöprosessin aikana.

Hallituksen suunnitelma irtisanomisten helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä on kiukustuttanut useita palkansaajaliittoja, jotka ovat ilmoittaneet ylityökielloista ja varoittaneet mahdollisista lisätoimista hallituksen esitystä vastaan.

Sipilä arvioi haastattelutunnilla, että hallituksen lainvalmisteluvastuuta ja eduskunnan lainsäädäntövastuuta ei voida ulkoistaa. Sipilän mukaan hallitus käy keskustelua ja voi tehdä kompromisseja edunvalvontaorganisaatioiden kanssa.

Sipilän mukaan irtisanomissuojaesitys on tarkoitus saada eduskuntaan marraskuussa.


https://areena.yle.fi/1-4524261
https://www.facebook.com/annika.saarikko/posts/10155730004143483

Asiasanat

Menot