Kolumnit Uutiset

Sipilän kannattaisi edetä Koiviston opein

Puoluejohtajat ajavat itseään ja puolueitaan asemiin ensi kevään eduskuntavaaleja varten. Keulapaikalla loistaa kirkkaana keskusta ja sen puheenjohtaja Juha Sipilä.

Keskustan ero kokoomukseen kasvaa koko ajan ja Ylen gallupissa se oli jo kuusi prosenttiyksikköä.

Sipilällä on vahva yrittäjätausta ja vähäinen poliittinen kokemus. Paljolti tuon kokemattomuuden tiliin voi panna sen, että hän toimii toisin kuin suosion piikkipaikalla pitäisi.

Paikallaan olisivat presidentti Mauno Koiviston opit. Kun Koivisto oli presidenttiehdokkaana Urho Kekkosen luovuttua virasta sairauden takia, Manu vain fundeerasi ja puhui ympäripyöreitä, jos ylipäätään puhui.

Kun suosio on kova, ei kannata ottaa riskejä.

Sipilä ajatteli yrittäjäpäivillä vetävänsä pinnat kotiin lohkaisemalla, että virkamiesten määrää voisi vähentää kymmenillätuhansilla. Sipilän olisi pitänyt muistaa, että tällaisissa kokouksissa on paikalla myös media.

Seuraavaksi tivattiin, kenelle kenkää ja missä järjestyksessä. Tuon kertominen olisi ollut poliittinen itsemurha. Sipilä sentään ymmärsi ottaa takaisin sanomisiaan.

Yhtään Sipilän tilannetta ei parantanut suuruusluokasta harhautuminen. Tuhansia olisi ollut uskottavampi määrä.

No, lausunto ei ainakaan vielä ole suosion kasvua hidastanut.

Syynä on ehkä sekin, että pahin kilpailija kokoomus tekee vaalityötä keskustalle. Puheenjohtaja Alexander Stubbin käytös vaikutti siihen, että kokoomus sai kyseenalaisen tittelin Suomen ylimielisimpänä puolueena.

Eduksi eivät myöskään ole olleet ministeri Laura Rädyn vähätuloisten vähättely tai valtuutettu Pian Kauman onneton väittämä maahanmuuttajien lastenvaunuedusta. Se osoittautui täydeksi ankaksi.

Keskustan kannatus kertoo ehkä enemmän kokoomuksen kompastelusta kuin siitä, että Sipilän poliittiset avaukset olisivat siivittäneet puolueen lentoon. Hän on epäpoliittisen oloinen, positiivisesti virittäytynyt puoluejohtaja, joka vetoaa helposti kokoomuslaisiin.

Keskusta lihoo nyt kahta kautta: perussuomalaisiin karanneet palaavat ja kokoomukseen kyllästyneet hakevat Sipilän puolueesta uutta poliittista kotia, tai ainakin levähdyspaikkaa.

Tuuli on kääntynyt myös hallituskaavailuissa. Kun ennen puhuttiin vain siitä, mitkä muut puolueet ovat soveliaita porvarihallitukseen kokoomuksen ja keskustan lisäksi, viritellään nyt myös punamultaa.

Jotain kielii sekin, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on buukattu pääpuhujaksi keskustan tulevaisuusseminaariin, eikä Stubbille ole tullut edes kutsua.

Suosiot saattavat heilahdella vielä ennen vaaleja. Äänestäjän mielialat kun ovat herkkiä muuttumaan.

Stubbilta vaadittaisiin nyt uusia, rohkeita avauksia. Sipilä taas voi puhua sanomatta mitään.

Menot