Kolumnit Uutiset

Sipilän kokemattomuus kostautui

Politiikassa ei ratkaise se, miten asiat ovat, vaan se, miltä ne näyttävät.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei kokemattomuuttaan ottanut tätä riittävästi huomioon. Hänen poliittinen uskottavuutensa kärsii nyt siitä.

Kenelläkään ei ole faktaa, oliko hän jäävi päättämään Terrafamen lisärahoituksesta tai lobbasiko hän lastensa osaomistamaa firmaa saamaan Intiasta yli sadan miljoonan euron kaupat.

On syntynyt epäilys, ja kun epäilyttävät tapaukset vielä toistuvat, käy se poliittisen uskottavuuden päälle.

Itse olen taipuvainen uskomaan, ettei Sipilä ole, ei ainakaan tietoisesti, pyrkinyt edesauttamaan lastensa tai sukulaistensa bisneksiä päätöksillään tai lobbauksillaan pääministerinä.

Politiikka on julmaa peliä, varsinkin se on sitä ylimmillä portailla. Avoimessa yhteiskunnassa pääministeritason päättäjän tekemiset läpivalaistaan. Kivikään ei jää kääntämättä. Jos medialta jää jotain huomaamatta, oppositiosta löytyy aina vihjemiehiä ja -naisia.

Hyppy liike-elämästä politiikan huipulle ei ole pitkä, mutta vaikea se on. Bisneksen pelisäännöt eivät toimi politiikassa. Liike-elämässä voi auttaa kaveria ja edistää kunkin bisneksiä niin kuin itse haluaa. Politiikassa eletään erilaista elämää.

Omat ja lähipiirin edut pitää häivyttää niin pitkälle takavasemmalle, ettei jää pienintäkään epäilystä, ei edes epäilyksen siementä.

Tässä työssä Sipilä hutiloi ja kärsii nyt siitä. Rampa ankka hän ei ole, vielä. Jos myllytys jatkuu ja nykyisille tapauksille löytyy uusia sivujuonia, on pääministeri totisen paikan edessä.

Hyvä kysymys on se, miten sitten Sipilän kaltainen varakas ihminen, jonka sukulaiset ja lapset ovat vielä vahvasti bisnesmaailmassa mukana, voi politiikan huipputasolla toimia moitteitta.

Helppoa se ei ole. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja kaikkien omistuslonkeroiden ja sijoitusten perinpohjainen selittäminen jokaisessa taloudellisessa päätöksessä erikseen, vaatii helposti komppanian juristeja.

Pääministerinä Sipilän on toimen mies, joka kykenee päätöksiin, ja hänellä on oikeanlaista johtajuutta pitää väki ruodussa ja hallitus koossa. Tärkeitä päätöksiä on kyetty tekemään enemmän kuin torsoja perumaan.

Sipilän asema pääministerinä ei helpotu. Uskottavuuteen on tullut särö, ja paine häntä kohtaan sen kuin kasvaa. Edes selvitysten kääntyminen hänen edukseen ei puhdista pöytää. Epäilysten varjo jää.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic