Uutiset

Sipulikanavan perustaja sai syytteen törkeästä huumausainerikoksesta – miehen epäillään välittäneen huumeita vuosien ajan

Syyte perustuu juttuun, jota tulli ja poliisi tutkivat yhdessä vuosina 2016–2018.
Tulli julkaisi kesällä 2018 kuvia kotietsinnästä, jotka tehtiin Sipulikanavan epäillyn ylläpitäjän kotiin Vantaalle syksyllä 2017. Kotietsinnän jälkeen Sipulikanava suljettiin.

Anonyymissä Tor-verkossa toimineen suomalaisen Sipulikanavan ylläpitäjää ja perustajaa vastaan on nostettu syyte törkeästä huumausainerikoksesta.

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston mukaan vuonna 1973 syntyneen miehen epäillään välittäneen Sipulikanavan Tori-osion kautta suuren määrän eri huumeita vuosina 2014–2017.

Mies on kiistänyt syyllisyytensä rikokseen, mutta syyttäjänviraston mukaan hän on tunnustanut perustaneensa ja ylläpitäneensä Sipulikanavaa.

 

Tulli ja poliisi sulkivat Sipulikanavan
Sipulikanava on ollut suljettuna marraskuun alusta 2017 lähtien sen jälkeen, kun tulli, Helsingin poliisi ja keskusrikospoliisi (KRP) tekivät kotietsinnän Sipulikanavan ylläpitäjiksi epäiltyjen kotiin Vantaalle. Juttua tutkittiin vuodesta 2016 saakka.

Tulli tiedotti aikanaan, että nyt syytetyn osalta rikosepäily perustuu siihen, että hän tietoisesti ylläpiti Sipulikanavan Tori-osiota niin, että siellä pystyi käymään huumekauppaa. Syytetty on tullin mukaan työskennellyt it-alan ammattilaisena.

Kotietsinnässä viranomaiset takavarikoivat tietokoneita ja atk-laitteistoa, joita epäiltiin käytetyn Tor-verkon ylläpitoon.

Esitutkintavaiheessa epäiltiin myös 1980-luvun puolessavälissä syntynyttä naista avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto on kuitenkin tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen hänen syytteensä osalta.

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, että naisen hallusta löytyi Sipulikanavan pääsalasana. Mitään tarkempaa näyttöä siitä, että hän oli ylläpitänyt Tori-osiota tai edistänyt huumekauppaa, ei kuitenkaan tullut ilmi, eikä syyttäjän mukaan pelkkä salasanan hallussapito riittänyt tällöin syytteen nostamiseen.

Avunannosta syytetty oli kuulusteluissa tunnustanut toimineensa ainoastaan Tor-verkossa toimineessa Sipulichatissä moderaattorina.

Tullin mukaan kyseinen juttu on Suomessa ensimmäinen, jossa Tor-verkon sivuston ylläpitäjää epäillään huumeiden välittämisestä.

 

Muita kauppapaikkoja syntynyt
Huumekauppa ei ole Tor-verkosta kuitenkaan poistunut, vaikka tulli ja poliisi ovat entistä aktiivisemmin puuttuneet siihen. Sipulikanavaa ennen tulli puuttui muun muassa Douppikauppa-nimimerkillä huumeita myyneen henkilön toimintaan.

Aikaisemmin MTV on muun muassa kertonut, että muita kauppapaikkoja on noussut anonyymiin verkkoon sen jälkeen, kun Sipulikanava suljettiin.

Sipulikanavaa koskeva juttu tullaan puimaan Vantaan käräjäoikeudessa. Maanantaiaamupäivällä jutulle ei vielä ollut määrätty käräjäoikeudessa käsittelypäivämäärää.

 

Korjattu ja täydennetty 29.10.2018 kl 12:30: Korjattu tutkinnan vuosilukutieto ingressistä. Lisätty tietoa syyttämättäjättämispäätöksestä ja täydennetty taustatietoja, otsikkoa laajennettu.