fbpx
Uutiset

Sirkka-Liisa Anttila: "Ruoan polkumyynti voidaan saada aisoihin Suomessa" – Mallia voisi ottaa Norjasta

Omien tuotteiden markkinointi on huipussaan Norjassa. Keskustan ruokalinjaus korostaa tasapuolista tukipolitiikkaa ja kouluruokailua, välipala halutaan pakolliseksi.
Kouluruoka kunniaan. Huolestuttavan moni jättää ruoan kokonaan väliin. Nyt keskusta ajaa välipalaa kaikkiin kouluihin. Kuva: Tomi Vuokola

– Jos on tahtoa, niin kaikki on mahdollista. Ruoan polkumyynti voidaan saada aisoihin Suomessa.

Tätä mieltä on entinen maatalousministeri, pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Keskustan tuore ruokalinjaus lähtee siitä, että ruoan myynti alle tuotantokustannusten on kiellettävä. Useilla on se käsitys, että EU-maissa ei voida puuttua tämänkaltaiseen kilpailun rajoittamiseen.

– Ranskassa polkumyynti on kielletty ja kyse on EU-maasta, Anttila huomauttaa.

Hän peräänkuuluttaa rohkeita tekoja suomalaisedustajilta. Esimerkkiä voi ottaa vaikkapa Norjasta.

– Norjan oman parlamentin edustajat kulkevat maailmalla vakuumiin pakatut lohet taskuissaan. Markkinointi on huipussaan.

Soija pois

Ruokalinjaus sisältää ruokaviennin edistämisen lisäksi useita ehdotuksia siitä, miten kotimainen ruoantuotanto turvataan jatkossakin.

Alkuperämerkinnät halutaan pakollisiksi ja julkiset hankinnat kotimaisiksi. Lihan ja maidon alkuperämerkintöjen kokeilu on vakiintunut jo pysyväksi. Ravintoloissa alkuperän ilmoittaminen pitäisi laajentaa kaikkeen lihaan ja kalaan.

Suomalaisesta ruoasta pitäisi saada hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Ilmastonmuutoksen torjunnasta pitää rakentaa suomalaisen ruuantuotannon kannattavuutta parantava vahvuus, eikä viljelijöille lisäkustannuksia aiheuttava rasite. Keskeisiä uudistuksia ovat peltojen hiilensidonta, biokaasu ja uuden teknologian käyttöönotto.

Soijan käytöstä rehuraaka-aineena on puolueen linjausten mukaan luovuttava vuoteen 2030 mennessä.

Toinen tiedekunta

Linjauksessa ehdotetaan myös, että Suomeen perustettaisiin toinen maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta. Lisätutkimusta tarvitaan muun muassa poikkeuksellisten sääolosuhteiden takia. Mikäli kesistä tulee yhtä oikullisia kuin muutamana viime vuonna, niin on saatava tietoa siitä, mitkä kasvit kestävät pohjolan oloissa parhaiten.

Keskusta ajaa samoja maatalouden tukivälineitä koko Suomeen. Käytännössä etelän AB- ja pohjoisen C-tukialueilla olisi käytössä samat tukimuodot. Tuen ei tarvitse rahallisesta olla samansuuruinen.

Tätä uudistusta ajetaan, koska maatilojen investoinnit painottuvat vahvasti Länsi-Suomeen. Tämä johtuu paremmista viljelyolosuhteista, logistisista syistä ja tukipolitiikasta. Tuotannon keskittymistä pitäisi hillitä jatkamalla alueiden välisten tukierojen tasaamista.

Linjauksessa esitetään, että luopumistuen tilalle perustettaisiin perehdytyskorvaus. Luopuva viljelijä voisi ottaa vielä vastaan uutta työtä halutessaan. Perehdytyskorvauksen ansiosta nuoret pääsivät nopeammin maatalousyrittäjiksi.

Pakollinen välipala

Keskusta kiinnittää huomiota kouluruokaan, joka viettää tänä syksynä 70-vuotista taivaltaan. Seuraavan hallituksen olisi otettava kouluruuan uudistaminen hallitusohjelmaansa.

– Välipala on pieni, mutta tärkeä asia pitkien koulumatkojen ja perheiden arkikiireiden keskellä. Välipalan tarjoaminen on arkipäivää jo monissa maamme kunnissa, mutta tämä konsepti pitää saada koko Suomen kattavaksi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo.

Menot