Uutiset

Sirkuskaravaani karautti kaupunkiin

Poltinahon kenttä näyttää aivan kuin siellä pidettäisiin karavaanareiden kesäkokousta. Paitsi että asuntovaunut ovat megadeluxe-mallia ja niiden keskellä kohoaa suunnaton sirkusteltta. Eivätkä alueella liikuskelijatkaan ihan tavallisilta suomalaisilta pallogrillin käyttäjiltä näytä.

Oman vaununsa edustalla kaksi argentiinalaisen Diablos del Fuegon jäsentä harjoittelee ohjelmanumeroaan, jossa narunpäässä olevat pallot viuhuvat hurjaan tahtiin rummutuksen säestyksellä.

Vierasta kieltä puhuvat roudarit häärivät teltan ympärillä viimeistellen sitä näytöskuntoon. Ensimmäiseen näytökseen ei ole aikaa kuin pari tuntia. Vielä on paljon hommia kesken.

Eläimet ystäviä

Lähistöltä kuuluu kaakatusta. Eläinaitauksessa oleilevat sulassa sovussa hanhet ja ankat, ylvästelevä riikinkukko, erirotuiset koirat sekä kukot ja kanat. Häkissään tepastelee kaksi kettua. Kyyhkyset ja papukaijat puuhailevat toisaalla omiaan.

Eläinpaljouden kruunaa keskellä aitausta omalla orrellaan istuva hervottoman kokoinen korppikotka, joka tarkkailee tyynen rauhallisena hyörinää ympärillään.

Kyra, 39-vuotias korppikotkaneitonen, ei ole saanut viranomaisilta lupaa työskennellä Sirkus Finlandian tämänvuotisessa eläinshow´ssa, kuten eivät ketutkaan.

– Se on iso ongelma. Muissa Euroopan maissa ne saavat esiintyä. Sovin ministeriön kanssa, että saan edes tuoda ne Suomeen, sillä ne ovat osa perhettä, sanoo saksalainen Jochen Träger, joka esiintyy sirkuksessa eläintensä kanssa Krenzola-taiteilijanimellä.

Träger ei ole koskaan aiemmin esiintynyt Suomessa. Hänellä on kaikkiaan 120 eläintä, joista 80-90 esiintyy on näytöksessä. Ankkojen kanssa hänellä on ”komedia hevosesityksestä” ja muut eläimet tasapainoilevat, kiipeilevät ja hyppelevät sekä lentelevät renkaiden läpi.

– Eläimillä ei pidä tehdä mitään sellaista, mitä ne eivät halua. Opettamisen pitää olla leikkiä. Haluan esityksilläni näyttää, että eläimet keskenään sekä eläimet ja ihmiset voivat olla ystäviä.

Syntyjään itäsaksalainen Träger on jo pienestä pojasta lähtien halunnut työskennellä eläinten kanssa. Itä-Saksassa sirkusta pidettiin korkeakulttuurina, ja niinpä koulussakin annettiin eläinoppia.

Sirkusuransa hän aloitti 18-vuotiaana, ja näiden eläinten kanssa hän on työskennellyt 15 vuotta. (HäSa)

Sirkus Finlandia Hämeenlinnassa sunnuntaina 17.4. klo 17 Poltinahon kentällä. Turengissa maanantaina 18.4. Paturin kentällä kello 19.

Päivän lehti

19.1.2020