fbpx
Uutiset

Sisäilma on sairastuttanut hammashoitolan väkeä Turengissa

Jänispolun päiväkoti ei ole ainoa paikka Turengissa, jossa tutkitaan sisäilmaa. Myös terveyskeskuksen yhteydessä toimivassa hammashoitolassa on ollut ongelmia.

-En voi mennä edes rakennukseen sisälle. Heti jos menen edes tuulikaappiin, minulta lähtee ääni, sanoo suuhygienisti Marja-Elina Aho.

Sairauslomalla oleva Aho kertoo käyneensä työpaikallaan viime viikon maanantaina.

-Sen jäljiltä ääneni ei ole vieläkään normaali.


Ammattitaito menee hukkaan

Marja-Elina Aholla on todettu astma oireiden alkamisen jälkeen, ja hän on astmalääkityksellä. Ensi maanantaina hänen pitäisi palata töihin. Hän ei voi kuitenkaan ainakaan toistaiseksi jatkaa entisessä tehtävässään.

-Menen Tapailakodin puolelle, vastaan puhelimeen ja teen työvuorolistoja. Ammattitaitoni menee hukkaa, hän valittelee. Tapailakoti on terveyskeskuskorttelissa sijaitseva vanhainkoti.

Aho ei ole ainut oireilija. Myös esimerkiksi hammashoitaja Anne Leinonen on kärsinyt pitkittyneestä flunssasta, hengenahdistuksesta ja käheästä äänestä.

-Ja kun harrastan liikuntaa, huomaan, etten jaksa niin kuin ennen. Olen myös joutunut olemaan sairaslomalla.

Leinonen aloitti työt Janakkalassa vasta helmikuun alussa. Hän sanookin olevansa katkera siitä, ettei hänelle kerrottu etukäteen Turengin hammashoitolan ilmaongelmista.

-En olisi jättänyt vakituista virkaani Riihimäellä, jos olisin tiennyt.

Myös yksi hammaslääkäri oli ensin sairauslomalla, ja sen jälkeen hän jäi palkattomalle virkavapaalle.


Hammashuolto kriisissä

Hammashoitolan ongelmat ovat niin ylilääkärin kuin kunnan tilapalvelunkin tiedossa.

-Meidän hammashuolto on entistä pahemmassa kriisissä, kun muutama työntekijä ei voi oireittensa takia olla töissä, sanoo ylilääkäri Mira Uunimäki.

-Esimerkiksi alkuviikosta meillä oli tilanne, ettei Turengissa ollut yhtään hammashoitajaa töissä. Hammaslääkäri on joutunut vastaamaan puhelimiin oman työnsä ohella.

Hän vakuuttaa, että ongelman syitä on yritetty selvittää.

-Työterveyshuolto on tässä mukana, ja ulkopuolinen mittaushenkilöstö on tehnyt mittauksia jo muutaman kuukauden ajan. Nyt mietimme, mihin ja miten voisimme laajentaa tiloja ja mitkä voisivat olla väistötiloja.

Uunimäki valittelee sitä, ettei hammashoitola ole voinut käyttää sitä kapasiteettia, mitä sillä on.

-Oireileville hammashoitajille on mietitty muita paikkoja, mutta ei se paljon auta, jos lääkäri on toisessa huoneessa ja hoitaja toisessa.


Syytä ei ole löydetty

Kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen kunnan tilapalvelusta sanoo, että hammashoitolaa koskevissa tutkimuksissa ei ole tullut ilmi mitään normaalista poikkeavaa.

-Sieltä on otettu sisäilmanäytteitä, tehty VOC-analyysi, otettu materiaalinäytteitä, tehty sivelytutkimus ja pintakosteuskartoitus. Mitään ei ole löytynyt. Vain siitä on saatu viitteitä, että ilmanvaihto voisi olla parempi.

Hammashoitolasiipi on rakennettu 1980-luvulla, ja ilmanvaihto vastaa sen ajan vaatimuksia. Nyt ilmanvaihtoa on tehostettu pitämällä koneet päällä yötäpäivää.

Seuraavaksi aiotaan tutkia siipirakennuksen muita tiloja. Niistä on jo otettu vastaavat näytteet kuin hammashoitolastakin. Tuloksia on odotettavissa viikon parin kuluttua.

Koko terveyskeskuskompleksiin on suunnitteilla laaja peruskorjaus, joka on tarkoitus tehdä vaiheittain. Vaikuttavatko hammashoitolan ongelmat remontin aikatauluun?

-Kyllä se voi vaikuttaa siihen järjestykseen, missä eri kohteita korjataan. Alun perin oli tarkoitus, että hammashoitolaosa olisi peruskorjattu viimeisenä, mutta nyt mietitään, voitaisiinko se korjatakin ensimmäisenä, Härkönen sanoo. (HäSa)

Menot