Uutiset

Sisältö on ykkönen

Tapio Lahtinen

Maanantaina on Aleksis Kiven ja suomalaisen sisällöntuotannon päivä. Meillä onkin kaikilla hyvä syy juhlia ja olla ylpeitä sisällöistämme.

Monet kansainväliset tutkimukset ovat todistaneet, että suomalaisten koululaisten sisällönomaksumistaidot ovat maailman huippuluokkaa. Vuodesta toiseen suomalaisnuoret ovat osoittaneet sisäistävänsä erilaisia tiedostotyyppejä paremmin kuin verrokit muissa maissa.

Mistä johtuu tämä suomalaisten sisällöllinen ylivoima?

Suomalaisen sisällöntuotannon kilpailukyvyn perusta on kattava julkinen sisällöstölaitos. Käytännössä jokaisessa kunnassa on oma sisällöstö. Haja-asutusalueiden tarpeista huolehtivat sisällöstöautot. Sisällöt ovat siis helposti kaikkien saatavilla.

Sisällöstöjen tiedostovalikoimat ovat laajat ja kehitystyö tarmokasta. Päättyneellä viikolla Hämeen Sanomien uutinen kertoi, että Etelä-Suomen lääninhallitus on jakanut kaikkiaan 117 000 euroa yleisten sisällöstöjen asiakaspäätteisiin.

Esimerkiksi Riihimäen kaupunginsisällöstöön hankitaan peräti 15 kannettavaa tietokonetta. Lisäksi sisällöstöön hankitaan langaton verkko.

Näin riihimäkeläisten mahdollisuudet erilaisten sisältöaineistojen tallentamiseen, selaamiseen ja muokkaamiseen paranevat huomattavasti, mikä tietenkin tuo elämään lisää sisältöä.

Nykypäivänä sisällöstöistä haetaan paitsi tietoa myös elämyksiä. Tavoitteena onkin tarjota asiakkaille kokonaisvaltaisia sisältöelämyksiä, jotka ovat tietoyhteiskunnan tuotantotoiminnan elimellisiä sisälmyksiä.

Sekä sisäl- että elämystuotannon jatkuva kehittäminen on pienelle maalle elintärkeää. Elinkeinoelämä tarvitsee jatkuvasti korkeasti koulutettuja tuottajia, joiden sisälmyksistä kumpuavat innovaatiot muodostavat tuotekehittelyn ytimen globaalissa kilpailutaloudessa.

Emme elä enää metsästä. Moottorisahan sijasta tietoyhteiskunnan tukkikämpällä pöristelee nyt nykyaikaisen elämysteollisuuden sisälmystuotanto.

Elämystaloudessa sisälmystuotteiden elinkaari lyhenee, joten tuotannon sykli kiihtyy kaiken aikaa. Kuluneen sanonnan mukaan kilpailussa jonon kärkipaikoista on pakko juosta pitääkseen sisällöt paikoillaan edes toistaiseksi.

Tässä tilanteessa onkin ensiarvoista säilyttää kunnallisen sisällöstölaitoksen toimintaedellytykset ja kehittää niitä. Ihminen ei elä pelkästään leivästä, tarvitaan myös sisälmystä. Kunnille on taattava riittävät resurssit, joilla voidaan tulevaisuudessakin varmistaa asukkaille tehokkaat ja elinvoimaiset sisälmystuotteet.

Huomenna, Aleksis Kiven päivänä, on siis otollinen aika tarttua päättäjää hihasta ja muistuttaa häntä siitä, että laadukkaat sisälmykset ovat jokaisen suomalaisen tuotantokyvyn elinehto.

Päivän lehti

28.1.2020