fbpx
Kolumnit Uutiset

Sisäministeri valkopyykillä

Melkein käy sääliksi sisäministeri Päivi Räsästä (kd.), kun hän hymyssä suin koettaa pestä mustaa valkoiseksi. Hurskaana ihmisenä ministeri yrittää selittää parhain päin virkamiestensä esityksiä poliisiorganisaation myllerryksestä.

Silti hän tyytyy katselemaan voimattomana, kun kymmenet miljoonat eurot sulavat hänen hallinnonalaltaan hallitusohjelmassa sovittujen säästöjen lunnaiksi.

Lähes uskonnollisella paatoksella Räsänen vakuuttaa, että paikallispoliisin alaisuuteen alistettava liikkuva poliisi pysyy edelleen tien päällä.

Kunhan puhuu, sillä on päivänselvää, että hälytystehtävä menee aina puskassa kyttäämisen edelle. Kun joku luonnevikainen pätkii ihmissuhdettaan neniin, paikalle on lähdettävä, vaikka partio kuinka kuuluisi liikkuvaan poliisiin.

“Lentävät” paikkaavat niitä aukkoja, joita valmiiksi vajaamiehiseen kenttätyöhön syntyy. Juoppohälytykset sitovat poliisit pois puskista ja liikennevalvonnasta. Sitten siunaillaan, kun kaasujalka käy painavaksi, liikennekuri höltyy ja hautajaiskellot kumajavat.

Ei kai kukaan, edes ministeri tosissaan kuvittele, että uudistuksessa päällikkövirkansa menettävät komissariukset noin vain taantuisivat uransa alkuun eli lisäresursseiksi kenttätyöhön?

Ministeri makeilee, ettei suuri yleisö edes huomaa, kun organisaatiota höylätään. Kyllä varmasti huomaa, jo nyt. Henkilöresurssi on kaltattu niin nilelle, ettei edes tyydyttävästä palvelusta voi puhua.

Hämeenlinnan poliisiaseman neljännen kerroksen kansliassakin käy jo puoli maakuntaa jonottamassa ajokorttejaan, passejaan ja erilaisia lupiaan. Kyselin viime viikolla siellä asioidessani, onko täällä appelsiinit tarjouksessa, kun väkeä oli aivan tungokseksi asti. Vihaiset muljautukset ärtyneiden jonottajien suunnasta rajasivat nokkeluuteni siihen.

Ahtaan kanslian resurssina on kaksi virkailijaa, kolmannella resurssilla oli lappu luukulla. Jäljellä olevat yrittivät varmasti parastaan, mutta jatkuva työskentely äkäisten jonottajien katseiden alla ja kommenttien tuiskeessa ei varmaan ole kovin palkitsevaa.

Tilanne ei ainakaan parane, kun kunnallisvaalien jälkeen virkamiesehdotusta täsmennetään niin, että loputkin kirkonkylien ja pikkukaupunkien poliisilaitokset pannaan kiinni. Mutta tämä siis vasta kunnallisvaalien jälkeen.

Murheellinen lukunsa poliisiuudistuksen virkamiesehdotuksessa on Hämeen tulevan suurpoliisilaitoksen pääkonttorin sijainti. Sitä ehdotetaan Lahteen, piirin itälaidalle. Koko lailla keskellä toimialuetta sijaitseva Hämeenlinna ei kelpaa, vaikka kaupunkiin on juuri valmistumassa uusi poliisipalatsi Poltinaholle.

Riihimäkeläisministeri Päivi Räsänen on kantahämäläinen, ei päijäthämäläinen kansanedustaja. Nyt jos koskaan on aika turhia kainostelematta vetää kotiinpäin.

Sitä hänen ei pidä kavahtaa, sillä kotiinpäin vedon synnin lavealla tiellä on aina ollut viljalti myös ministeritason kulkijoita.

Se, että ministeri on koko Suomen asialla, ei nyt kerta kaikkiaan käy selitykseksi.

Menot