Uutiset

Sisäministeriön kissat, "ne todella kääntää mun pään"

Brittien sisäministeriö on silloin jos tällöinkin herättänyt hilpeyttä pakkomielteellään laatia kaikesta mahdollisesta runsaasti asiakirjoja. Hyvä esimerkki pakkomielteestä on virallisen sisäministeriökissan arkisto.

Vanhin virallista sisäministeriökissaa koskeva asiakirja on peräisin vuodelta 1929. Asiakirja kertoo päätöksestä hankkia sisäministeriöön kissa rottien taltuttamiseksi. Dokumentissa on myös hyväksymisleima rahasummalle, jonka ministeriö käytti kissan ostamiseen.

Vuodelta 1946 on peräisin asiakirja, jossa virallisen sisäministeriökissa Peterin todetaan saavuttaneen kunnioitettavan 17 vuoden iän ja herättäneen samalla epäilyn siitä, että 17-vuotias kolli ei enää ole parhaimmillaan rottien rökittämisessä.

Peter ja mattoskandaali

Viralliset sisäministeriökissat ovat käyneet läpi monen sortin vaiheita. Eräs kohokohdista oli sisäministeriökissan, myös Peter nimeltään, esiintyminen tv-ohjelmassa ja kohoaminen sen myötä kuuluisuuteen vuona 1958.

Peterin suosio ei miellyttänyt kaikkia sisäministeriön virkailijoita, joista osa valitteli intoilijoiden Peterille sisäministeriöön lähettämien kirjeiden suurta määrää.

Vuonna 1962 Peter, ainakin sisäministeriön virkailijoiden mielestä, oli lähellä aiheuttaa skandaalin. Kuningatar Elisabet saapui vierailulle sisäministeriöön, jonka virkailija ehti juuri ja juuri poistaa virallisen kissan tahraaman maton ennen kuin matto olisi ilmestynyt kuningattaren näkökenttään.

Lihava ja laiska Peta

Tv-Peterin jäljiltä sisäministeriön virallisen kissan virka oli jo eräs Britannian kohutuimmista. Ei siis ihme, että Peteriä virassa seurannut tyttökissa Peta valittiin sangen huolellisesti ja vihittiin tehtäväänsä melkoisten juhlallisuuksien velloessa ympärillä.

Peta osoittautui kuitenkin suureksi pettymykseksi. Pian sisäministeriön asiakirjat osasivat jo kertoa, että Peta on liian lihava, turhan laiska ja että se pissaa lattioille milloin missäkin osassa sisäministeriötä.

– Saanen pyytää kissan erottamista tehtävästään tai vähintään jollakin muulla tavalla estämään sen pääsy pohjakerrokseen, eräs virkailija kirjoitti.

Kissa maaseutulomalla

Petasta oli juhlavien virkaanastujaistensa myötä tullut tv-Peterin tasoinen julkkis. Se aiheutti lisää ongelmia sisäministeriön väelle, kuten asiakirja vuodelta 1967 todistaa.

– Nykyinen kissa on niin tunnettu, että sitä ei voi päästää ulos sisäministeriön tiloista. Kissan kuolema tai loukkaantuminen saisivat paljon huomiota lehdistössä. Siitä taas aiheutuisi meitä kohtaan syytöksiä puutteellisesta kiinnostuksesta kissan hyvinvointiin, asiakirjassa epäillään.

Vuonna 1976 sisäministeriön kissa-arkiston kartuttaminen jatkui edelleen tunnollisesti.

– Peta on tällä hetkellä lomalla maaseudulla erään ministeriön virkailijan kanssa, asiakirja paljastaa.

STT-AFP

Päivän lehti

13.7.2020