Kolumnit Uutiset

Sisun voimin menestyksen teille

Minkä tahansa maamies- tai metsästysseuran, Suomen Sisun uudeksi puheenjohtajaksi on valittu muuan Immonen eduskunnan persupilttuun perimmäisestä penkkirivistä. Linjapuheessaan Immonen sanoi, että menneet unohdetaan nyt ja tarmo suunnataan tulevaan.

Niin oikein, sillä nyt jos koskaan tarvitaan ikiaikaista suomalaista sisua.

Tarkastellaanpa vaikka Suomen kuorma-autoteollisuutta, joka jurraa käsijarru päällä. Sisuja valmistuu enää muutama kymmenen vuodessa, vaikka autolla on lähes suomenhevosen sädekehä ansiostaan kansakunnan hyväksi.

Sisulla rahdattiin tukit metsistä, lankut ja paperi vientisatamiin. Sillä siloteltiin soraharjut maanteiksi ja rakennustyömaiden betoniksi. Nyt scaniat, volvot ja mersut ovat kiilanneet Sisun ohi. Näin ei voi jatkua.

Muuan Sisulla perheensä elättänyt ja vekselinsä maksanut autoilija toivoi tulevansa haudatuksi autonsa kanssa. Miksi niin?

– En ole koskaan joutunut sellaiseen monttuun, josta Sisu ei olisi minua ylös kiskonut.

Sisu-pastillillakaan ei mene komeasti, sillä sen valmistus siirtyi hiljattain Italiaan. Sisun ansiosta moni teini säästyi selkäsaunalta ja käytöksen alennukselta, kun se peitti tehokkaasti pikku-Bostonin hajut.

Kun tango tihensi Sotkalinnan illan tunnelman, väkevä pastilli valoi nuoreen mieheen lujaa itseluottamusta. Se hävitti hengityksestä sinappiholvatun suomimakkaran ja haalean pilsnerin hajun ja niin rohkeus riitti pokata tanssiin ison renkolaistalon komea tytär.

Sisu on pelastanut potkuilta tai kuivumislomilta monen sellaisen, jonka käsitys työ- ja vapaa-ajasta on kovin liukuva. Suullinen Sisua pimittää vanhan viinan löyhkän työaamun ensi tunteina.

Mahtaako italialainen Sisu koskaan yltää yhtä vahvoihin näyttöihin?

Juuri nyt suomalainen hiihtourheilu suorastaan huutaa sisua. Ainoatakaan mainetekoa ei tänä talvena ole tehty sukset jalassa.

Yhden määritelmän mukaan sisu on vuosisataisten ankarien kokemusten kansan sieluun kartuttama voimareservi, joka tiukassa tilanteessa virittää yksilön toimintakyvyn yli normaalimitan. Juuri sillä tyhjennetään palkintopöydät.

Koska suomalaisurheilijoiden kisa-apteekki ei ole kilpailukykyinen, sisu avaisi uudestaan voittojen tien. Sille eivät Wadan suoneniskijätkään mahtaisi mitään, sisu kun ei ole kiellettyjen aineiden listalla.

Tänne sanomalehden toimitukseen kertyneen hiljaisen tiedon turvin vakuuttamme, että Hauhon Sisu ei ole Suomen Sisun paikallisosasto.

Niiden toimintatavat poikkeavat toisistaan.

Pian ensilumen jälkeen Hauholla surraan joukolla viekkaudella ja vääryydellä pitäjästä vietyä latukonetta. Kun se sitten jostakin ilmestyy paikkakunnalle ja tekee ladut, reippaat ja punaposkiset hauholaiset hiihtävät niitä onnellisina. Riittääpä heiltä muutama lämmin ajatus jopa kaupungin herroille.

Toisin kuin tiukkapipoiset kantakaupunkilaiset hauholaiset ovat avaramielisiä eivätkä pahoita mieltään ladulta tapaamistaan koirankusettajista tai kävelijöistä. Liike on tärkeintä.

‑ Sibelius, sauna ja sisu, ne on Made in Finland!