Uutiset

Sisustuskeitaassa on jo pukeutumiskoodi

Suomalaiselle sauna on pyhä paikka. Siellä rauhoitutaan, kunhan on tarpeeksi löylyä ja hiljaista. Perinne näyttää kuitenkin muuttuvan, sillä nykyään suomalainen hellii itseään saunassa. Saunanlauteille otetaan mukaan saunahunajaa, jalkasuolaa, saunatuoksuja, harjoja, päähineitä ja turvetta. Kiukaalle pannaan löylyntasaaja.

Saunatuotteita jälleenmyyvän Saunakairan ketjuvastaavan Maarit Kairan mukaan on totta, että saunaan liitetään nykyään myös ihonhoito. Muutenkin suhtauminen saunaan on muuttunut. Nykyään saunoja sisustetaan, ja niistä tehdään omien tarpeiden mukaisia keitaita. Esimerkiksi kaakelein, erilaisin lautein ja desingn-kiukain.

Suomalaisissa kodeissa saunat olivat pitkään samannäköisiä: paneeliseinät, lauteet ja kiuas. Kairan mukaan saunojen sisustaminen on lähtenyt kodeissa viimeisenä liikkeelle.

Mutta ihan kaikkea suomalainen ei saunaansa halua.

– Saunaa pidetään edelleen rauhoittumispaikkana. Sinne ei haluta värikkäitä tuotteita. Me kokeilimme esimerkiksi värikäitä saunakiuluja ja niskatukia, mutta ne eivät menneet kaupaksi. Suomalainen haluaa saunansa olevan luonnonläheinen ja harmoninen paikka, Kaira kertaa.

Saunahattu on vanha keksintö

Suosituimmat saunatuotteita kumpuavat kansanperinteestä ja niitä on saunoissa käytetty pitkään.

– Saunahattu on tosi vanha keksintö. Tuoksuja on käytetty myös pitkään, sillä ennen saunassa kuivatettiin yrttejä ja niistä tuli tuoksuja saunaan.

Parhaillaan suomalaisessa saunassa eletään pelkistettyä vaihetta. Vielä pari vuotta sitten kiukaalla saattoi komeilla kiuastonttu, nyt saunassa on vain lämpömittari ja kiulu, jotka ovat hyvää muotoilua ja mielellään puisia.

– Tervatut tuotteet ovat nyt suosiossa, mutta koristelua ei saa olla.

Erilaiset saunatuoksut ovat olleet jo vuosia suosittuja. Kaira sanoo, että kotimaiset tuoksut ovat turvallisia ja kiuas ei niistä vaurioidu, jos tuoksu haihtuu ilmaan.

Tuoksut vaihtelevat vuodenajan mukaan. Syksyllä ja talvella saunotaan eucalyptushöyryissä, jouluna tervalöylyissä ja keväällä koivulta tuoksuvassa saunassa.

Liian tekniseksi eivät suomalaiset saunaansa halua.
Saunatuotteissakin siis floppeja löytyy. Kaira nimeää muun muassa löylynsalpaajat ja niidenkaltaiset kiukaan päälle asetettavat härvelit kummallisiksi tuotteiksi. (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020