fbpx
Uutiset

Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - Yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta

Entisten pääministereiden "turvasatamat" ovat vaihdelleet, kaikkein korkeimpia hillotolppia ei ole riittänyt kaikille.
S niin kuin Sitra. Sinnehän entinen pääministerimme, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen halajaa. Kuva: Timo Marttila
S niin kuin Sitra. Sinnehän entinen pääministerimme, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen halajaa. Kuva: Timo Marttila

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) palaa perheineen Suomeen syksyllä ja viime ajat on spekuloitu aiheella, mitä hän aikoo tehdä jatkossa.

Nyt ei tarvitse arvailla. Katainen on hakenut Sitran yliasiamiehen tehtävään.

Vielä lauantaina hän ei avannut jatkoaikeitaan Lännen Median haastattelussa. Kataisen pesti komissiossa päättyy syksyllä.

Haastattelussa hän totesi, että hän on tehnyt politiikkaa 25 vuoden ajan.

– Tämän kauden jälkeen olen ajatellut tehdä aivan jotain muuta. Nyt mietin, mikä muu kuin politiikka voisi sytyttää.

Nyt tiedetään, että häntä sytyttää Sitra.

Ihan politiikan ulkopuolelle hän ei siirry, sillä Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto on julkisoikeudellinen eduskunnan valvoma rahasto, joka perustettiin Suomen Pankin yhteyteen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Uuden yliasiamiehen valinnan tekee Sitran hallintoneuvosto, joka muodostuu eduskunnan pankkivaltuuston jäsenistä.

Käytännössä valinnan tekee seuraava pankkivaltuusto, joka valitaan sen jälkeen, kun maahan on saatu uusi hallitus.

Sitra määrittelee itsensä tulevaisuuden taloksi, jonka tavoitteena on reilu ja kestävä tulevaisuus sekä hyvä elämä, jota eletään maapallon kantokyvyn rajoissa.

Sitraa on arvosteltu aika ajoin siitä, että se on tarjonnut entisille poliitikoille hyväpalkkaisia pestejä, eräänlaisia hillotolppia.

Sitraan on palkattu esimerkiksi entinen kansanedustaja Jouni Backman (sdp.) ja vihreiden Oras Tynkkynen.

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) löysi itsensä Sitran yliasiamiehen pestistä. Hän toimi virassa ennen Mikko Kososta, joka kymmenen vuoden Sitra-vuosien jälkeen jää eläkkeelle.

Sitralla on huomattavat varat. Rahaston tulevaisuutta pohdittiin parlamentaarisessa työryhmässä päättyneellä vaalikaudella MattiVanhasen (kesk.) johdolla. Lopputulos oli, että Sitran noin 800 miljoonan euron taseesta ei rahoiteta jatkossakaan valtion budjettitalouden menoja.

Sitran varoista on välillä käyty eduskunnassa varsin railakasta keskustelua. Pitäisikö rahastosta herua varoja valtion investointimenoihin?

Suomessa entisten pääministereiden uudet kodit ovat poikkeuksetta synnyttäneet vilkasta keskustelua.

Parhaita hillotolppia ei ole monia, joten pääministerit ovat joutuneet tyytymään matalampiin tolppiin.

Pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen (sdp.) siirtyi eduskunnan puhemieheksi. Eduskunnan jätettyään hänet palkattiin vuodeksi venäläis-saksalaisen Nord Stream -kaasuputkiyhtiön konsultiksi.s

Vanhanen valitsi perheyritysten liiton toimitusjohtajuuden. Tosin hän teki näyttävän paluun takaisin politiikkaan.

Entinen pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) nimitettiin ensimmäisenä suomalaisena Pariisissa toimivan OECD:n apulaispääsihteeriksi. Nyttemmin hän on palannut takaisin Suomeen ja on Kaupan liiton toimitusjohtaja.

Anneli Jäätteenmäki (kesk.) aloitti pääministerinä keskustan vaalivoiton jälkeen, mutta joutui eroamaan. Jäätteenmäki pyrki europarlamenttiin ja on ollut siellä vuodesta 2004 lähtien. Nyt hän luopui parlamentaarikon pestistään vapaaehtoisesti.

Katainen itse jätti hommat kesken kotimaassa ja siirtyi Eurooppaan vuonna 2014. Tilalle tuli Alexander Stubb (kok.).

Hänet puolestaan syrjäytti Petteri Orpo (kok.) puheenjohtajan pallilta.

Stubb jatkoi aluksi eduskunnassa rivimiehenä, mutta ei aikaakaan, kun hänet nimitettiin Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi, joten aika hyvin ovat pullat uunissa entisillä pääministereillä.

Nyt jännätään, mitä tekee pääministerimme Juha Sipilä (kesk.). Hän on viestittänyt, ettei ole kiinnostunut ministerin salkusta, eikä eduskunnan puhemiehen tehtäväkään ole poikinut kommentteja.

Nähdäänkö hänet riviedustajana eduskunnassa?

Puheenjohtajuus merkittävän valiokunnan ruorissa voi olla yksi mahdollisuus. Mikäli Sipilä palkittaisiin puhemiehen roolilla, hän voisi muovata itselleen valtakunnan kakkosroolin niin sanottuna unilukkarina. Ykkösrooliahan vetää tasavallan presidentti SauliNiinistö.

Menot