fbpx
Uutiset

Sitra vetää kahta EU-hanketta

Eurooppa: Terveystietoja halutaan hyödyntää ja elämän-tapatestiä tehdä eri maissa.

Tulevaisuustalo Sitra on saanut vetovastuun kahdesta EU:n laajuisesta hankkeesta. Toinen koskee terveysdatan hyötykäyttöä ja toinen elämäntapatestiä.

Ihmisten terveystietojen käyttöä muuhun kuin hoitotyöhön helpotettiin Suomessa 2019 lainsäädännöllä sekä sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan avulla.

Findata myöntää lupia terveystietojen toissijaiseen käyttöön. EU-komissio haluaa Suomen uusien käytäntöjen leviävän muihinkin jäsenmaihin ja tietojen käyttöä rajojen yli.

– Jotta Euroopasta tulisi yhtenäisempi, tarvitsemme uutta lainsäädäntöä, joka yhtenäistäisi käytäntöjä, Sitran projektijohtaja Markus Kalliola sanoo.

Sitra koordinoi 25 EU-maan hanketta, jossa komissiolle esitellään ehdotuksia lainsäädäntötyön pohjaksi. Hankkeesta 60 prosenttia rahoittaa komissio ja 40 prosenttia jäsenmaat.

Hanke alkoi helmikuussa, ja aikaa on kaikkiaan maksimissaan 30 kuukautta. Sitra on jo julkaissut aiheesta useita dokumentteja sivustolla tehdas.eu.

– Mukana on kansalaiskysely, miten terveysdataa hyödynnetään ihmisten terveyden edistämiseksi. Terveystieto voi pelastaa ihmishenkiä. Sen avulla voidaan esimerkiksi löytää parempia hoitokeinoja ja lääkkeitä, havainnollistaa Kalliola.

Komission on tarkoitus julkistaa asiasta lainsäädäntöesitys jo tulevana keväänä.

Sitra saa komissiolta tukea myös elämäntapatestinsä levittämiseen muihin jäsenmaihin.

Suomessa yli miljoona käyttäjää keränneessä testissä ihminen saa arvion hiilidioksidipäästöistään.

Sitran saama tuki on niin sanottua horizon-rahoitusta. Hankkeessa kahdeksaan maahan – Suomeen, Viroon, Sloveniaan, Portugaliin, Saksaan, Italiaan, Kreikkaan ja EU:n ulkopuoliseen Turkkiin – räätälöidään elämäntapatestistä oma versionsa lokakuuhun mennessä. Kullakin maalla on esimerkiksi omat päästökertoimensa.

– 80 prosenttia suosituksista toimii kaikissa maissa, ja 20 prosenttia täytyy räätälöidä, jotta testi olisi kulttuurisesti relevantti, Sitran projektijohtaja Markus Terho sanoo.

Samalla testistä tehdään nykyistä pelillisempi ja sellainen, jota on houkuttelevaa käyttää useamman kerran.

Ihmisen saama hyöty voi Terhon mukaan olla parempaa terveyttä ja hyvinvointia, ajan ja rahan säästöä sekä mukavaa tekemistä yhdessä muiden kanssa.

– Kukaan ei pakota muutoksiin, mutta työkalumme auttaa löytämään juuri sinulle sopivat keinot pienentää kulutuspohjaista hiilijalanjälkeäsi.

Ennen uusia maita elämäntapatestin ottaa käyttöönsä Lontoo.

– Voimassa olevan suunnitelman mukaan se otetaan käyttöön loppukesällä, viimeistään alkusyksyllä. Sama sisältö toimii kyllä kaikille UK:laisille (briteille), kertoo Terho.

Menot

Uusimmat