Uutiset

Sitran rahoitus varmisti museoiden yhteistyöhankkeen

Sitra on myöntänyt rahoituksen kehityshankkeelle, jolla Hämeenlinnassa Linnanniemen museot sekä Kotkassa Vellamon museot tiivistävät yhteistyötään. Museot pääsevät käynnistämään hankkeen nyt, kun rahoitus on varmistunut.

Hämeenlinnasta yhteistyökuviossa ovat mukana Museoviraston ylläpitämä Hämeen linna, kaupungin historiallinen museo ja Tykistömuseo.

-Tavoite olisi, että näillä kaikilla olisi yhteistä markkinointia, yhteistä tuotantoa ja ehkä yhteistä hallintoakin. Onhan älytöntä, että kaikilla on eri toimistot, joissa hoidetaan asioita, sanoo Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

Tärkeimpänä Kostet pitää sitä, että yhteistyöllä museot saavat aikaan entistä parempia palveluja museovieraille.

-Kysymys on ennen kaikkea siitä, että saamme museoihin kävijöitä ja että museoilla on vetovoimaisia palveluita, näyttelyitä ja tapahtumia.

Saumatonta yhteistyötä

Hämeenlinnan museonjohtaja Tuulia Tuomi toivoo, että yhteistyön kehittäminen merkitsee museoille entistä parempaa tulevaisuutta.

-Nyt kaikilla on eri omistajat, eri kalenterit, eri toimintatavat, eri markkinointikanavat ja eri budjetit. Mitä enemmän niistä saadaan asioita yhteiseen pöytään, sitä paremmin se palvelee meidän asiakkaitamme. Sitä helpommin hän löytää meidän palvelumme.

Linnaniemen museoilla on tähän mennessäkin ollut yhteinen aluelippu, jolla on päässyt historialliseen museoon, Vankilamuseoon, linnaan ja Tykistömuseoon. Museoilla on yhteisiä kokouksia ja yhteisiä tapahtumia.

Edellinen yhteinen tapahtuma oli 1. huhtikuuta Aprillia, aprillia, johon osallistui myös sähkömuseo Eletra Linnanniemen ulkopuolelta.

-Yhteistyötä on paljon nytkin, mutta on hyvin tervetullutta, että nyt lähdetään kehittämään yhteistä toimintamallia, Tuomi sanoo.


Uusi sotilasmuseo 2013

Yhteistyö koskee laskutavasta riippuen jopa yhdeksää museota Hämeenlinnassa. Kaupungin historiallisen museon yhteydessä on oman perusnäyttelyn lisäksi neljä muuta museota Sibeliuksen syntymäkotia myöten.

Tykkimiehet ry:n ylläpitämään Suomen Tykistömuseoon ollaan yhdistämässä kaksi pienempää aselajimuseota: Viestimuseo Riihimäeltä ja Pioneerimuseo Miehikkälästä.

Uuden museon on määrä aloittaa toimintansa, kun Tykistömuseon nykyinen vuokra-aika päättyy 2012 lopussa. Tykkimiehet ry, Pioneeriaselajien liitto ja Viestikiltojen liitto valmistelevat parhaillaan sitä varten uutta, yhteistä taustayhteisöä.

-Uudella taustayhteisöllä on tarkoitus lähteä vuoden 2013 alussa pyörittämään yhdistettyä Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseota, kertoo museonjohtaja Mikko Kero.


Puolitoista vuotta aikaa

Sitran rahoitus jatkuu ensi vuoden loppuun asti, joten suunnitelmien on oltava valmiita siihen mennessä. Hankkeella on ohjausryhmä ja palkataan projektin vetäjä.

Hankkeessa ovat alusta asti olleet mukana Kotkan Vellamossa toimivat Kymenlaakson museo ja Suomen merimuseo.

-Museovirastolla on Kotkassa vähän samantapaisia kehittämissuunnitelmia, jotta pystyisimme kehittämään siellä Vellamon hallintoa, pääjohtaja Kostet kertoo.

Kaikkiaan museoiden kehityshankkeessa on kyse noin 100 000 euron hankkeesta. Sitran osuus on joitakin kymmeniä tuhansia euroja, mutta mukana on myös kaupunkien ja Museoviraston rahaa. (HäSa)