Uutiset

Siviilivihkiminen ei ole kaavoihin kangistunutta

Kirkkohäiden suosio laskee, ja parisuhteita virallistetaan yhä useammin maistraateissa.
Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Turussa, on tänä kesänä vihittäviä ollut tungokseksi asti. Hämeenlinnassakin siviilivihkimisen suosio on maltillisessa kasvussa.

Siviilivihkiminen tarkoittaa ei-uskonnollista avioliiton virallistamista, jonka vahvistaa siviiliviranomainen.
– Vihkijät ovat yleensä oikeustieteen notaareja tai oikeustieteen loppututkinnon suorittaneita. Hämeenlinnassa siviilivihkijöitä on viisi, Hämeenlinnan maistraatin päällikkö Rauno Partanen kertoo.
 

Siviilivihkiminen antaa seremonialle enemmän joustovaraa ja tilaa persoonallisille ratkaisuille kuin kirkollinen toimitus.
Paikkavaihtoehtoja siviilivihkimiselle on lähes rajattomasti, ainoastaan täysin sopimattomissa paikoissa sitä ei voida toteuttaa.
– Hämeenlinnassa vihkiseremoniat ovat pääasiassa täällä maistraatissa siihen tarkoitetussa tilassa, mutta muuallakin seremonioita toki järjestetään. Ensi lauantaina yksi pari vihitään Aulangon näkötornin juurella, Partanen sanoo.
 

Halpa vaihtoehto

Hämeenlinnan maistraatin siviilivihkimistila on pelkistetty ja sisustettu harmaan sävyillä. Se muistuttaa tavallista kappelia, ainoastaan ristit ja muut uskonnolliset merkit puuttuvat.
Aleksi Mäenpää ja Nea Pöyri, tuleva Mäenpää, ovat tulleet torstaina siviilivihkimiseen. Riihimäeltä kotoisin oleva pari on ollut yhdessä viisi ja puoli vuotta.
– Emme kuuluu kirkkoon, niin tulimme maistraattiin, Mäenpää kertoo parin motiiveista.
Perjantaina heillä on luvassa suuret hääjuhlat kartanossa. Vieraita on tulossa 80.
 

– Tänään vain molempien vanhemmat ovat paikalla, Pöyri sanoo.
Itse vihkimisseremonia kestää noin puoli tuntia, ja siihen kuuluu vihkikaava. Jos vihkikaavasta haluaa poiketa ja omaan seremoniaan haluaa jotain erityistä, se pitää itse järjestää.
– Harvoin sellaisia pyyntöjä tulee. Silloin tällöin halutaan lausua esimerkiksi runo. Koristeluja tänne halutaan tuoda vielä harvemmin, Partanen valaisee.

Siviilivihkiminen ei maksa mitään, jos se tehdään virka-ajalla. Virka-ajan ulkopuolella se maksaa noin 200 euroa.
Siviilivihkimisessä on kirkkohäiden tapaan kesällä sesonkiaika, mutta vihkimisajan saa silti helposti. Sen sijaan 12.12.12-päivä on jo melkein täyteen buukattu.

Menot