Uutiset

Sivistysbudjetti karhujen raadeltavana

Vaikka koulu on jo vanha ja vakiintunut instituutio yhteiskunnassamme, tämän tästä putkahtaa esiin uusia asioita ja ongelmia. Joillekin kansalaisille on edelleen epäselvää, mitä perus- tai esikoululaiselle lakisääteisesti kuuluu ja mitä ei.

Janakkalassa ongelma on pastillin, ksylitolipastillin, kokoinen ja koskee vain esikoululaisia. Kun viiden euron vapaaehtoinen pastilliraha kerättiin eskarilaisten vanhemmilta, rähinä oli valmis.

Hämeenlinnassa puolestaan jotkut alakoululaisten vanhemmat vaativat kaupunkia palkkaamaan Tampereelle siirtyvän OKL:n normaalikoulun opettajat jatkamaan tehtävissään. Vanhemmille ei käy, että heidän kullannuppujaan opettaa ihan tavallinen kasvatustieteiden maisteri, luokanopettaja. Kummallista epäluuloa, vaikka Suomessa luokanopettaja menee täydestä vaikka valtiovarainministerinä.

Sinnikkäistä yrityksistä huolimatta ihan kaikki suomalaiset eivät vieläkään asu kehäkolmosen eteläpuolella ja siitä seuraa tietysti ongelmia opetustyöhön. Pirkanmaalla väännetään karhupelkoisten peruskoululaisten koulukyydeistä. Valtiovallan virallinen tahto on lisätä karhuja maan joka kolkkaan, mutta yhteiskunnan rahat eivät kuitenkaan riitä niiden kiistatta aiheuttamien haittojen torjumiseen.

Mänttä-Vilppulan sivistyslautakunta teki poliittisena elimenä poliittisen päätöksen, että karhupelko onkin sairaus tai mielentilan häiriö. Jos alakoululainen mielii karhuvaaran takia järjestettyyn koulukyytiin, hänellä on oltava karhupelostaan lääkärin tai psykologin lausunto.

Karhut käyvät talviunille tuota pikaa, myös Mänttä-Vilppulassa. Seuraavassa kokouksessaan sivistyslautakunta tehnee poliittisen päätöksen talviunikauden alkamisesta ja lopettaa tietysti karhupelkoisten kuljetukset.

Koska karhujen talviunen kesto on ilmoista kiinni eikä sitä varmasti kokenutkaan sivistystoimenjohtaja osaa tarkasti ennustaa, kuntaan on syytä palkata karhujen talviunien tarkkailija. Lautakunta päättäköön viran kelpoisuusehdoista ja palkatkoon tarkkailijan.

Kun tarkkailija saattaa lautakunnan tietoon karhujen heränneen uniltaan, karhupelkoisten kyyditykset on luonnollisesti käynnistettävä uudestaan. Tosin vain niille, jotka osoittavat uudella lääkärintodistuksella, etteivät ole toipuneet pelostaan.

Maanantainen Maaseudun Tulevaisuus julkaisi kartan karhujen tekemistä vahingoista Suomessa. Erityistä tihentymää on havaittavissa koko itärajan pituudelta ja pohjoisessa. Länsirannikolla eikä etenkään pääkaupunkiseudulla karhuista ei juuri ole karttamerkintöjä.

Alueellisen tasa-arvon ja kansalaisten yhdenvertaisuuden nimissä epäkohta on korjattava. On suorastaan sydämetöntä viedä helsinkiläisiltä oikeus luontoelämykseen, karhun kohtaamiseen, kun muualla maassa se ei edes ylitä kylän baarin uutiskynnystä.

Siirtoistutuksia puoltaa sekin, että erityisesti pääkaupungin suunnalla osataan, vastoin kuin takapajuisissa maakunnissa suhtautua karhuihin iloisesti ja suopeasti. Tavan takaa Helsingistä vakuutetaan, ettei karhuista ole mitään haittaa eikä niitä tarvitse yhtään pelätä.