Uutiset

Sivutoimiset palomiehet palaavat Hausjärvellä ruotuun

Hausjärven sivutoimiset palomiehet ovat taas hälytysvalmiudessa kuten ennenkin. Palomiesten ja Kanta-Hämeen aluepelastuslaitoksen eilen pitämässä neuvottelussa sovittiin, että sivutoimisille palomiehille tehdään työsopimus kesäkuun aikana.

Aluepalopäällikkö Timo Kaistisen mukaan tavoitteena on, että sopimus astuu voimaan 1.7. alkaen. Hausjärven palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Risto Tiippana uskoo, että sopimus tullaan hyväksymään.

– Neuvottelut käytiin hyvässä hengessä. Tästä lähtien meillä on taas sellainen 5-8 miestä lähdössä, jos hälytys tulee, Tiippana toteaa.

Sivutoimisia palomiehiä Hausjärvellä on 25. Jos sopimusta ei Tiippanan mukaan määräaikaan mennessä kuulu, laittavat palomiehet hanskat naulaan.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle maanantaina, kun Hausjärven kunnan puolivakinaiset palomiehet ilmoittivat irtisanovansa kunnan kanssa aikoinaan tekemänsä työsopimukset heti ja hoitavansa vain sovitut päivystysvuorot kesäkuun loppuun saakka.

Palomiehet katsoivat, että he ovat työskennelleet ilman työsopimusta vuodenvaihteesta lähtien, kun alueellinen Kanta-Hämeen pelastuslaitos aloitti toimintansa.

Aikaisemmin sopimus solmittiin kunnan ja puolivakinaisen palokunnan tai VPK:n välille. Vuoden alusta työnantajaosapuoleksi muuttui uusi pelastuslaitos.

Epätietoisuutta puolin ja toisin

Kanta-Hämeen viidestä puolivakinaisesta palokunnasta neljä allekirjoitti pelastuslaitoksen viime vuoden puolella tarjoaman siirtosopimuksen. Ainoana sopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyi Hausjärvi.

– Laittaisitko itse nimeäsi sellaiseen paperiin, jonka sisällöstä et tiedä mitään, kysyy palomiesyhdistyksen puheenjohtaja Tiippana.

Siirtosopimuksen ideana oli aluepalopäällikkö Kari Kaistisen mukaan se, että puolivakinaiset palomiehet siirtyivät entisillä eduilla uuden työnantajan palvelukseen. Vaikka Hausjärven palokunta ei sopimusta allekirjoittanutkaan, on toiminta jatkunut entisellään ja palkat on maksettu.

Kaistisen mukaan työnantajapuoli on olettanut asioiden olevan kunnossa. Siksi maanantainen irtisanoutuminen tulikin yllätyksenä. Kaistisen mukaan pelastulaitoksen tavoitteena on pitää vapaaehtoisista palokunnistaan kiinni.

– Osa-aikaiset ovat meille todella tärkeä ryhmä, ja hausjärveläiset ovat hyvä porukka, Kaistinen toteaa.

Kaistisen mukaan Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella ei ole ollut muiden sopimuspalokuntien kanssa vastaavia ongelmia.

Tuulos neuvotteli ensimmäisenä

VPK:den kanssa hiottavat siirtosopimusneuvottelut nytkähtivät liikkeelle vihdoin tällä viikolla. Suomen Sopimuspalokuntien liiton alueyhteenliittymän puheenjohtaja ja Tuuloksen VPK:n päällikkö Tapio Virtanen kertoo, että ensimmäinen neuvottelu koskee Tuuloksen sopimusta.

Siirtosopimuksesta neuvotellaan kolmikantamallin mukaan.

joten mukana ovat kunta, aluepelastuslaitos ja sopimuspalokunta eli Tuuloksen VPK.

Pelastuslaitoksen tavoitteena on määrä uusia VPK:den kanssa tehdyt sopimukset vuoteen 2006 mennessä. Sopimukset halutaan yhtenäistää.

Yhdelläkään VPK:lla ei ole vielä sopimusta, vaikka aluepelastuslaitos aloitti toimintansa reilut viisi kuukautta sitten. VPK:t ovat ihmetelleet pelastuslaitoksen vitkuttelua.

Mainos