Uutiset

Skeittihallissa kolisee jo kolmatta vuotta

Kävijöitä riittää viikon jokaiselle päivälle, viikonloppuisin jopa liiaksi asti.

”Laitos – Skate park” komeilee kyltissä matalan, ränsistyneen betonirakennuksen seinässä. Ulkona ei liiku juuri kukaan, mutta pihassa on pitkä rivi autoja ja sisältä kantautuva kolina kertoo, että kyllä Laitoksessa jotain tapahtuu.

Sisätilat näyttävät hiukan paremmalta kuin mitä rakennuksen ulkoasu antaa olettaa. Ylellisyys on Poltinahon skeittihallista kaukana, mutta kaikki tarpeellinen sieltä kyllä löytyy.

Hallille on kertynyt parikymmentä poikaa viettämään lauantai-iltapäivää. Ja mahtuu mukaan yksi tyttökin. Tyttöjen vähäinen määrä hallilla johtuu turenkilaisen Ida Valkoniemen mukaan siitä, että heille skeittaus on vielä aika uusi laji.

– Kun aloittaa skeittauksen, niin pelottaa tulla tänne. Täällä kun on aika kova meno, Valkoniemi viittaa ympärilleen.

Pojat ympärillä tekevät erilaisia temppuja, hyppivät kaiteilla tai vain rullaavat laudoillaan edestakaisin. Valkoniemi kertoo, ettei itsekään aluksi uskaltanut lähteä hallille skeittaamaan.

– Mut nyt kun oon ollut jo SM-kisoissakin, niin kyllä tännekin uskaltaa tulla, hän hymyilee.

Poltinaholle tullaan kauempaakin

Ilman lautaa hallissa toikkaroiva joutuu jatkuvasti pälyilemään ympärilleen, mihin uskaltaa kävellä, ettei olisi laudoilla viuhuvien hurjapäiden tiellä. Pienehkö tila on käytetty erittäin taloudellisesti.

Hallin koko onkin ainoa asia, mikä saa edes jonkinasteista negatiivista palautetta kävijöiltä.

– Ehkä vähän liian pieni tää on verrattuna siihen, paljonks täällä käy porukkaa. Vuorotellen sitten mennään, hauholainen Joona Eerola selittää.

Hallin valvojan tilastoista selviää, että kävijöitä on keskimäärin viitisentoista päivässä. Viikolla on hiljaisempaa, mutta viikonloppuisin väkeä riittää. Ja tänne tullaan kauempaakin, jopa Riihimäeltä ja Forssasta asti.

Ympärillä viuhuvien lautailijoiden lisäksi satunnaista hallilla kävijää voi hirvittää jatkuva melu. Taustalla soiva musiikki tuskin kuuluu lautojen paukkeen takaa.

Mutta skeittaajia se ei haittaa. Jokioisilta Poltinahon hallille skeittaamaan tullut Miikka Nyman katsoo kummastuneena, miten moinen voi tulla edes mieleen.

Nyman on tyytyväinen, että Hämeenlinnasta löytyy paikka, missä talvellakin voi skeitata, Jokioisilta sellainen puuttuu.

– Siellä ei kai oo tiloja vapaana, hän huokaa.

Hämeensaaren aluetta laajennetaan

Tänä vuonna lumien lähdettyä skeittaajilla on Hämeenlinnassa käytössään yksi harrastuspaikka viimevuotista vähemmän. Sairionrannasta skeittaajien valtaama alue jää rakennustöiden alle.

Mutta sitä ei jäädä suremaan. Nummella on harrastajien mukaan hyvät paikat skeittaamiseen ja lisäksi suunnitteilla on Hämeensaaressa sijaitsevan skeittialueen kehittäminen.

– Ymmärtääkseni koripallokenttä siirtyy kokonaan muualle. Tavoitteena olis saada sinne puistomainen street-alue, ei mitään kovin korkeeta, hämeenlinnalainen Tuomo Ritakallio kuvailee.

Alueeellisia kehittämisrahoja skeittinuorille urakkaan on todennäköisesti tulossa 4 000 euroa. Ritakallio pitää summaa niukkana, mutta on tyytyväinen, että rahaa ylipäätään saatiin.

– Rahalla pitäis saada tehtyä asfaltti, maansiirtotyöt, roskikset, istutukset, kaikki. Neljä tonnia voi kuulostaa siltä, että skedet kylpee rahassa, mutta ei se lopulta niin iso summa ole, kun aattelee, mitä sillä pitää tehdä, Ritakallio pohtii.

Vaikka joka puolella Hämeenlinnaa vanhoja tiloja raivataan uusien tieltä, Poltinahon skeittihallin tulevaisuuteen harrastajat suhtautuvat luottavaisesti.

– Ei ainakaan tiedossa ole, että tämän varalle olis jotain uusia suunnitelmia, Ritakallio sanoo.

Kesäkauden halli on kiinni, mutta syksyllä Laitoksessa taas kolisee, kun lumi häätää skeittaajat sisätiloihin. (HäSa)

Neljä tonnia voi kuulostaa siltä, että skedet kylpee rahassa, mutta ei se lopulta niin iso summa ole, kun aattelee, mitä sillä pitää tehdä.

Tuomo Ritakallio

Päivän lehti

30.3.2020