fbpx
Uutiset

Slush alkoi – esillä parempia verikokeita, automatisoitu hyönteisfarmi ja pelastusveneitä taloille

Tänä vuonna Slushissa muun muassa tekoäly on suuressa roolissa, kuten myös monet muut teknologian kehitykseen liittyvät keksinnöt.

– Pitäkää hauskaa. Tämä on juhla yrittäjyydelle, sanoi F-Securen perustaja ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Slush-tapahtuman avauksessa.

Jokaisessa Helsingin Slush-tapahtumassa käynyt Siilasmaa pitää 20 000 osallistujan kokoiseksi kasvanutta tapahtumaa hyvänä esimerkkinä yrittäjyydestä.

– Opiskelijat, jotka eivät ole edes vielä valmistuneet, ovat tehneet tämän. Se on osoitus yrittäjyydestä ja omistajuudesta, Siilasmaa kehui.

– Yrittäjyyttä pitäisi ajatella kuin autoa. Kuinka moni teistä on pessyt vuokra-autoa? (Juuri kukaan Slush-yleisöstä ei ollut.) Yrittäjyyttä olisi ajateltava kuin auton omistamista eli siitä pidetään huolta pitkällä aikavälillä, Siilasmaa puhui.

Slushin tarkoituksena on edesauttaa startup-yrityksiä menestymään, saamaan sijoittajia ja tekemään kansainvälinen läpimurto. Slush toteutetaan suureksi osaksi vapaaehtoisten voimin.

Tänä vuonna muun muassa tekoäly on suuressa roolissa, kuten myös monet muut teknologian kehitykseen liittyvät keksinnöt. Kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut ovat osa monen startup-yrittäjän innovaatiota.

Esimerkiksi kaarinalainen Akkurate oy markkinoi li-ion -akkujen testaamis-, optimointi- ja analysointiosaamistaan. Muun muassa sähköautot, mobiililaitteet, ja energian varastointi tarvitsevat hyviä akkuja ja Akkurate Oy pyrkii tarjoamaan palveluaan akkujen kehitystyössä.

Suomalainen Technobug oy esittelee puolestaan ratkaisujaan siihen, miten ruokahyönteisten kasvattamista voi automatisoida. Technobug on keskittynyt sirkkojen kasvattamiseen, mutta yrityksen mukaan sen ratkaisuja vois soveltaa myös muiden ruokahyönteisten kasvatukseen.

Myös ihmisten terveyteen liittyvät innovaatiot ovat esillä Slushissa. Suomalainen Nightingale Health markkinoi kehittämäänsä laajaa verikoetta, joka voi auttaa esimerkiksi kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Nightingale Healthin verikoe on nykyisiä verikokeita laajempi, mutta sen hinta ei ole kallis.

Myös suuria yrityksiä mukana

Myös isot yritykset ovat aktiivisia Slushissa. Wärtsilä julkaisee tapahtumassa pelastusveneen rakennuksille, joka ei kuitenkaan ole todellinen tuote vaan muistutus ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Uusiutuvalla energialla toimiva pelastusvene on kuitenkin suunniteltu Wärtsilän Ship Design -yksikössä.

– Tämä hypoteettinen pelastusvene on meillä Wärtsilässä tapa tuoda ilmastonmuutoskeskustelu tekojen tasolle. Tämä konsepti ei oikeastaan ole niin epätodennäköinen kuin aluksi saattaa tuntua. Pelastusveneet olisivat olleet hyödyllisiä viimeaikaisissa rajuissa tulvissa Italiassa ja Indonesiassa, sanoo Wärtsilän digijohtaja Marco Ryan.

Lisäksi Stora Enso ja startup-yritys Sulapac kertovat kehittäneensä uusiutuvan ja biohajoavan pillin, joka voi torjua muovijäteongelmaa. Pillit valmistetaan puuta ja luonnollisia sidosaineita sisältävästä Sulapacin biokomposiittimateriaalista, joka on suunniteltu kierrätettäväksi teollisessa kompostoinnissa ja biohajoavaksi päätyessään mereen.

Menot